In Italië verliest ABN van pasta

In Italië krijgt de uitkomst van de strijd om Antonveneta niet veel aandacht. De vraag of vlees beter is op het menu dan pasta is belangrijker.

,,De Nederlandse vlag op Antonveneta'', en: ,,Wedstrijd voorbij, Antonveneta is van de Hollanders''. De Italiaanse kranten sluiten de chaotische overnamestrijd om Antonveneta tussen ABN Amro en Banca Popolare Italiana (BPI) opvallend nuchter af. Het nieuws haalt de meeste voorpagina's niet, maar binnenin is er veel ruimte voor interviews met ABN-topman Rijkman Groenink en en een overzicht van de feiten van het afgelopen half jaar. Maar er is geen enkel commentaar te vinden over de betekenis van deze eerste overname door een buitenlandse bank in Italië.

De ontknoping wordt voor kennisgeving aangenomen. Politici zijn meer geïnteresseerd in de vrijspraak van premier Silvio Berlusconi die was beschuldigd van boekhoudfraude. En Porta a porta, de belangrijkste nieuwsshow op televisie, acht de presentatie van de nieuwe miss Italia en de vraag of je vlees of pasta moet eten urgenter.

Maandenlang zijn er pagina's vol geschreven over de bankenoorlog. Over de voorstanders van de entree van buitenlandse banken in Italië, over de malversaties en het samenzweren van ABN's tegenstanders. Ook de partijdigheid van de president van de Italiaanse bank Antonio Fazio zijn uit-en-ter-na behandeld.

Maar vandaag richt de aandacht die er is voor de kwestie zich vooral op één persoon: de gloriërende Groenink die uitgebreid wordt geciteerd. Er lijkt bijna sprake van opluchting in de media. Opluchting omdat de eerlijke partij, heeft gewonnen. Groeninks uitspraak dat ,,Italië uiteindelijk de regels heeft gerespecteerd'', wordt door de zakenkrant Il sole 24 ore dankbaar afgedrukt in een kop. Want Italië hoopt te herstellen van zijn geschonden geloofwaardigheid, nu de tegenstanders van ABN Amro worden onderzocht door justitie en Fazio de druk om af te treden met de dag ziet toenemen.

Voor de werknemers van Antonveneta is het nog even afwachten wat de overname betekent voor hun positie. Er volgt zeker een efficiëncyoperatie en dat kan banen kosten. Groenink heeft tegen de Italiaanse media gezegd dat het aantal ontslagen beperkt zal blijven. De komende tijd zal duidelijk worden wat er gaat veranderen.

Consumentenorganisaties reageren positief op de overname. Zij hopen dat het openbreken van de bankenmarkt zal leiden tot goedkopere tarieven. Italië is met afstand het duurste land van Europa als het om bankdiensten gaat.

Volgens de krant Il sole 24 ore zijn de werknemers op het hoofdkantoor van BPI inmiddels ,,gedeprimeerd''. ,,Strategisch gezien is er een forse nederlaag geleden'', aldus de krant. De bank heeft in de strijd ook nog haar topman Gianpiero Fiorani verloren. ,,Een verlies dat beschouwd kan worden als een echt trauma, omdat Fiorani in de laatste zes jaar in al het goede en kwade de ziel van de bank was.'' BPI, aldus Il sole, moet op zoek naar een ,,nieuwe management dat korte metten maakt met het verleden.''

    • Bas Mesters