Hoger kabeltarief

Telecomtoezichthouder Opta wil kabelmaatschappijen toestaan de kosten van de digitalisering van hun netwerk door te berekenen aan de klant. De digitalisering van het netwerk is nodig voor het aanbieden van diensten als digitale televisie, breedbandinternet en kabeltelefonie. De Opta wil voor de kabelaars een maximumtarief vaststellen voor het standaard, analoge televisiepakket, gebaseerd op de kostprijs. Nu de digitaliseringskosten daarin mogen worden opgenomen, zullen ook klanten die alleen analoog tv kijken daaraan meebetalen.

De Consumentenbond vindt dit ,,te ver gaan''. De bond vindt dat digitale abonnees zelf moeten opdraaien voor de digitaliseringskosten. De Opta verklaart haar besluit door te stellen dat zij de technologische vooruitgang van digitalisering niet wil ontmoedigen. De toezichthouder benadrukt dat andere kosten voor digitale diensten niet worden doorberekend.