Hoge Raad bekrachtigt vonnis Godett

De Hoge Raad heeft het cassatieverzoek verworpen dat de Antilliaanse politicus Anthony Godett (Frente Obrero Liberashon, FOL) had ingediend tegen zijn veroordeling wegens omkoping.

Godett, politiek leider van de FOL en lijsttrekker voor die partij bij de verkiezingen in januari, werd vorig jaar in hoger beroep op de Antillen veroordeeld tot 15 maanden cel voor omkoping. Advocaat G. Spong was namens Godett tegen deze uitspraak in cassatie gegaan.

De Hoge Raad verwierp in dezelfde corruptieaffaire ook de cassatieverzoeken van PNP-politicus H.A en een dochteronderneming van het Nederlandse bouwbedrijf KWS, De Antillen NV. Ook het cassatieverzoek van een aan de FOL gelieerde liefdadigheidsinstelling, de stichting Papa Godett, is verworpen. Anthony Godett was voorzitter van deze stichting.

Godett ging bij de Hoge Raad in cassatie omdat hij zich slachtoffer voelt van een `door Nederland aangestuurd' politiek proces. Op Curaçao organiseerde zijn partij inzamelingsacties om de cassatieprocedure te kunnen bekostigen. Advocaat-generaal A. Vellinga had al eerder in zijn conclusies de Hoge Raad geadviseerd om het cassatieverzoek te verwerpen.

Onder aanvoering van Godett wist de FOL op de Antillen twee keer verkiezingen te winnen. In 2003 kon hij na de verkiezingen geen minister-president worden omdat er toen al een strafzaak tegen hem liep.

Behalve Godett veroordeelde de rechtbank 17 verdachten, onder wie FOL-partijadviseur Nelson Monte, voor hun betrokkenheid bij corruptie- en fraudepraktijken. Tot de veroordeelden hoorde ook de directeur van De Antillen NV.

De rechtbank stond in haar vonnis uitvoerig stil bij de rol van Godett en Monte in dergelijke praktijken. ,,Godett heeft macht verkeerd gebruikt. Een leider van de grootste partij is niet per definitie een groot leider.'' De uitspraak van de Hoge Raad kan gevolgen hebben voor De Antillen NV. De Antilliaanse regering besloot vorig jaar tot het instellen van een zwarte lijst voor bedrijven die zich schuldig maken aan omkoping.

De overwegingen van de Hoge Raad waren aan het begin van de middag nog niet beschikbaar.