`Grondwet Irak leidt tot burgeroorlog'

Als de bevolking van Irak volgende maand de ontwerp-grondwet goedkeurt, stevent het land af op een gewelddadige breuk, tenzij de Verenigde Staten alsnog snel optreden om de sunnieten tevreden te stellen.

Dat concludeert de International Crisis Group (ICG), een invloedrijke denktank, in een gisteren verschenen studie. ,,In plaats van de groeiende kloof tussen de drie belangrijkste gemeenschappen – de shi'ieten, de sunnieten en de Koerden – te overbruggen heeft een overhaast constitutioneel proces die kloof alleen maar verbreed'', aldus concludeert de ICG. ,,Als de zorgen van de sunnitische Arabieren niet worden gesust met een krachtig, door de VS geleid initiatief, zal de grondwet de opstand eerder doen oplaaien dan hem beëindigen en zal het gewelddadige uiteenvallen van het land worden bespoedigd.''

Veel leiders van de sunnitische gemeenschap adviseren hun achterban bij het referendum over de ontwerp-grondwet op 15 oktober tegen te stemmen of niet naar de stembus te komen. De grondwet geeft de sunnieten, die onder Saddam Hussein de dominerende gemeenschap waren, minder macht dan de shi'ieten en de Koerden krijgen. Volgens de ICG was tijdens de onderhandelingen over de grondwet de verruiming van bevoegdheden voor de sunnieten ,,de lakmoesproef'' voor het vermogen van de Amerikanen de opstand door middel van een politieke strategie te verslaan.

Washington, aldus de ICG, heeft er evenwel voor gekozen de bevoegdheden voor de sunnieten ,,op te offeren aan een willekeurig gekozen deadline, in de kennelijke hoop de weg te effenen voor een aanzienlijke militaire terugtrekking in 2006''. De Amerikanen hebben vaak herhaald een strategisch belang te hebben bij de territoriale integriteit van Iran. Maar, aldus de ICG, ,,de situatie lijkt zich op dit moment te ontwikkelen in de richting van een de facto uiteenvallen en volledige burgeroorlog''.

In Bagdad is zondag – volgens de Amerikanen – Abu Azzam doodgeschoten, de nummer twee van de Iraakse tak van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Een tip van een burger leidde de Amerikanen naar zijn schuilplaats. Abu Azzam werd vandaag geïdentificeerd.

Gisteren werden voor het eerst leerkrachten het doelwit van terreur. Als politieagenten verklede opstandelingen drongen een school even ten zuiden van Bagdad binnen en schoten vijf leerkrachten en hun chauffeur – allen shi'ieten – dood.