Frankrijk verscherpt terreurwet

De Franse regering gaat de wetgeving tegen terrorisme verscherpen. Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy noemde gisteravond in een televisieprogramma de dreiging van een aanslag ,,zeer hoog''. ,,Het is onze obsessie om op tijd in te grijpen.''

Sarkozy lichtte gisteren nieuwe maatregelen toe waarmee de Franse regering lessen wil trekken uit de aanslagen in het openbaar vervoer in Londen in juli. Zo is volgens de minister gebleken dat de Fransen minder ver zijn dan de Britten met het ontwikkelen van cameratoezicht.

De wetgeving wordt nu verruimd om videotoezicht mogelijk te maken rond warenhuizen en gebedshuizen. Het toezicht in het openbaar vervoer wordt uitgebreid, en de beelden blijven langer bewaard. In Londen maakten camerabeelden uit de metro na de aanslagen identificatie van de daders mogelijk.

Ook gaat de Franse overheid communicatiebedrijven verplichten gegevens te bewaren van telefoongesprekken en internetverkeer. Het anoniem communiceren op internet wordt tegengegaan door internetcafés meer gegevens van klanten te laten bewaren.

Franse inlichtingendiensten, die ,,aanzienlijk meer middelen'' krijgen, gaan scherpere controle uitoefenenen op het reisgedrag van burgers. Zo kunnen werkloze jongeren uit de voorsteden vragen verwachten wanneer zij voor langere tijd naar landen als Syrië of Pakistan afreizen.

Gisteren heeft de politie in Evreux en de Parijse voorstad Trappes negen mensen aangehouden op verdenking van het plannen van aanslagen in de Parijse metro, op een luchthaven bij de hoofdstad en tegen het hoofdkantoor van de binnenlandse inlichtingendienst DST. De groep zou georganiseerd zijn rond de 35-jarige Safé Bourada, die van 1998 tot 2003 in de gevangenis zat wegens betrokkenheid bij de terreuraanslagen in 1995 in de Parijse metro.