Estse minister weg wegens T-shirt

De Estse minister van Defensie Jaak Jõerüüt is gisteren afgetreden wegens een T-shirt. Het kledingstuk werd tijdens een voetbalwedstrijd gedragen door een ondergeschikte van de minister en was voorzien van de leus: `Communisten de oven in!'

,,De tekst heeft me geschokt. Het idee om mensen te verbranden hoort niet bij een democratie'', zei Jõerüüt, die zijn ontslag heeft ingediend omdat ,,elke minister verantwoordelijk is voor wat in zijn ministerie gebeurt''. Jõerüüt, in een vorig leven dichter en schrijver, was de opvolger van Margus Hanson, die vorig jaar november aftrad nadat een koffer met staatsgeheimen uit zijn zomerhuis was gestolen terwijl hij daar lag te slapen.

De drager van het T-shirt is Indrek Tarand, directeur van het oorlogsmuseum in Tallinn, dat onder het ministerie van Defensie valt. Op het shirt worden 35 politici genoemd die vroeger lid zijn geweest van de communistische partij, onder wie premier Andrus Ansip en de huidige minister van Economische Zaken. Tarand heeft laten weten dat hij het T-shirt heeft gedragen bij wijze van ,,algemeen protest'' tegen het communisme.

Jõerüüt, die onder het communisme secretaris van de Estse Schrijversbond was en begin jaren negentig de politiek in ging, staat er ook op, maar dat is, zegt hij, niet de voornaamste reden van zijn aftreden geweest. ,,Ik ben totaal de draad kwijt als een directeur van het oorlogsmuseum (...) in een NAVO- en EU-land als Estland meegaat in een campagne die oproept tot het in ovens verbranden van mensen, inclusief de leiders van onze eigen staat. Zo'n oproep overschrijdt de grenzen van menselijkheid.''

Jõerüüt zei dat hij ook een beetje aftreedt omdat hij geschokt is over recente politieke en financiële schandalen in Estland. ,,Het geeft me een zeer ongemakkelijk gevoel als de belangen van politieke en zakelijke kringen op een dusdanige manier met elkaar verweven raken dat niemand meer duidelijke antwoorden heeft en er alleen nog maar grote twijfels over corruptie in de lucht blijven hangen.''

Premier Andrus Ansip heeft het ontslag van Jõerüüt nog niet aanvaard. ,,Dit aftreden is niet zorgvuldig overdacht'', zo zei Ansip gisteren.