Draadloos internet tablet

Met de komst van draadloos internet – wifi – wordt het steeds aantrekkelijker om op een terrasje even snel de e-mail te lezen of over het web te surfen. In plaats van de laptop mee te slepen, is veel handiger om een kleiner apparaat mee te nemen.

Gelukkig beschikken steeds meer mobiele telefoons of smart phones tegenwoordig over een wifi verbinding, maar webpagina's raadplegen op een klein schermpje is lastig en zakagenda's zoals de Pocket PC lenen zich er al evenmin voor.

Nokia, de fabrikant van mobiele telefoons, lijkt zich dat ook te hebben gerealiseerd, want onlangs is de eerste Internet Tablet gelanceerd. Het elegant vormgegeven apparaatje kent een `breedbeeld' display met een hoge resolutie (800x 400), dat met een pen bediend moet worden.

Behalve via wifi is het ook mogelijk om via Bluetooth te surfen, maar dan wel via een mobiele telefoon die Bluetooth aan boord heeft.

Dat de systeemsoftware onder Linux draait wekt verbazing. Per slot van rekening heeft Nokia ooit het Symbian platform in het leven geroepen, een belangrijke standaard voor mobiele telefoons, maar Nokia ziet de Tablet als een zelfstandig consumentenproduct, terwijl Symbian specifiek is ontwikkeld voor mobiele telefoons.

De bedoeling is overigens om de software nog verder te ontwikkelen zodat VoiP (internet telefonie) en Instant Messaging kunnen worden ondersteund. De huidige versie bevat trouwens al internet radio en diverse programma's om muziek mee af te spelen en foto's te bekijken. Al die mogelijkheden vergen veel van de processor; er kan hooguit drie uur mee worden gesurfd, dan is de oplaadbare batterij toch echt op.

Of er behoefte bestaat aan weer een apparaatje hangt natuurlijk ook af van de prijs. Volgens sommigen zal dat rond de 350 euro zijn. De Nokia 770 Internet Tablet wordt eind dit jaar verwacht.

    • Jan Libbenga