Crisis in Eindhoven na beschuldigingen

De Eindhovense wethouder A. Pastoor van Leefbaar Eindhoven heeft gisteren zijn functie neergelegd, nadat ambtenaren in het Eindhovens Dagblad hebben verklaard dat hij een bouwbedrijf heeft bevoordeeld bij het toekennen van opdrachten. Zijn partijgenoot in het college, W. Claassen, toonde zich solidair en stapte ook op.

Pastoor zou bij de aanbesteding van projecten in nieuwbouwwijk Waterrijk eigenhandig de onderneming Moeskops uit Bergeijk hebben geselecteerd. Dit bedrijf stond niet op de lijst die zijn ambtenaren hadden samengesteld. Een concurrerende onderneming werd door hem juist uit de lijst verwijderd.

Nu de raadsfractie van Leefbaar Eindhoven het college niet meer wil steunen, heeft de huidige coalitie geen meerderheid meer. Verschillende fracties willen nu een onderzoek naar de affaire en het funcioneren van Pastoor. PvdA-fractievoorzitter J. van den Biggelaar: ,,Ik heb het ernstige vermoeden dat dit niet de eerste keer is dat zoiets gebeurt.''

Het Eindhovens Dagblad schreef afgelopen vrijdag dat de wethouder de bouwopdracht aan het bedrijf Moeskops had gegeven na door de directie van de onderneming te zijn gefêteerd in Monaco, toen PSV daar een voetbalwedstrijd tegen AS Monaco moest spelen. Ook heeft hij een pand in Eindhoven aan de eigenaars van het bouwbedrijf verkocht, wat nu door vijf andere kandidaat-kopers wordt bestreden. Pastoor noemde de beschuldigingen gisteren ,,onjuist'': ,,Het is spijtig dat zonder kans op weerwoord zulke krantenkoppen verschijnen.''