Champions League opnieuw lucratiever

De Champions League wordt met het jaar lucratiever voor de Europese voetbalbond UEFA en de clubs die er in meespelen. De inkomsten rond het meest prestigeuze clubvoetbaltoernooi bedragen voor het seizoen 2005/2006 in totaal 598 miljoen euro. De UEFA gaf gisteren aan, dat dit bedrag hoger is dan vorig jaar.

Van de bijna 600 miljoen euro gaat 145 miljoen euro naar de UEFA zelf. Dat geld gebruikt de overkoepelende organisatie om het voetbal in Europa verder te ontwikkelen. De resterende 453 miljoen euro wordt verdeeld onder de deelnemende clubs (430 miljoen euro) en de nationale competities van de deelnemende landen (22,5 miljoen euro).

Van de 430 miljoen die voor de clubs beschikbaar is, gaat in totaal 206 miljoen op aan start-, wedstrijd- en prestatiepremies. Uit de verkoop van sponsor- en tv-rechten komt 206 miljoen euro vrij. Via een verdeelsleutel – op basis van marktwaarde – wordt dat bedrag ook verdeeld onder de clubs.

De startpremie voor de 32 clubs in de inmiddels begonnen groepsfase bedraagt 1,6 miljoen euro. Voor elke gespeelde wedstrijd komt daar nog een bedrag van 321.000 euro bij. Een zege levert vervolgens 321.000 euro op, een gelijkspel is goed voor 161.000 euro. In de groepsfase is elke club dus verzekerd van ruim 3,5 miljoen euro aan inkomsten, zonder de bijdrage uit de sponsor- en tv-rechten.

De zestien teams die zich na de groepswedstrijden plaatsen voor de achtste finales ontvangen een premie 1,6 miljoen euro. Een plaats in de kwartfinale levert 1,9 miljoen euro op. De vier clubs in de halve finale ontvangen 2,6 miljoen euro. De winnaar van de Champions League verdient dit seizoen 6,4 miljoen euro, de verliezer van de eindstrijd krijgt nog altijd 3,9 miljoen.