Bosjesman Botswana bedreigd

In de Kalahari-woestijn in Botswana zijn de afgelopen dagen gevechten uitgebroken tussen de politie en een van de oudste bevolkingsgroepen van zuidelijk Afrika, de bosjesmannen. Volgens een regeringswoordvoerder schoot de politie met rubberen kogels op tientallen bosjesmannen die met geweld toegang probeerden te krijgen tot hun oorspronkelijke leefgebied, het Central Kalahari Wildpark. Zeker 28 bosjesmannen werden gearresteerd. Een gewonde bosjesman is in het ziekenhuis opgenomen.

De bosjesmannen protesteerden tegen de gedwongen verhuizing van hun familieleden uit het wildpark. De regering wil dat de bosjesmannen het park verlaten om ,,uitbraak van ziektes'' te voorkomen. Maar volgens mensenrechtengroeperingen moeten de bosjesmannen wijken voor de diamantindustrie, de belangrijkste inkomstenbron van Botswana. De regering ontkent overigens dat de bosjesmannen slachtoffer zijn van de diamantkoorts.

Volgens de actiegroep Survival International wordt het leven vrijwel onmogelijk gemaakt voor de bosjesmannen die nu nog in het Central Kalahari Wildpark wonen. ,,Het park is van de buitenwereld afgegrendeld, hun radio's zijn in beslag genomen, jagen is verboden, water is niet toegestaan en in elke gemeenschap houden gewapende bewakers de bosjesmannen in de gaten'', aldus een gisteren afgelegde verklaring.

Survival International zegt dat de regering de afgelopen dagen drie mensenrechtenactivisten het park heeft uitgezet. In een rechtbank in Botswana loopt momenteel nog een rechtszaak over de vraag of de uitzetting van de bosjesmannen uit het park wettig is.

De regering heeft de afgelopen tien jaar duizenden bosjesmannen verhuisd uit hun leefgebied naar plekken met scholen, ziekenhuizen en stromend water. Volgens de regering is de traditionele leefwijze van de bosjesmannen die al eeuwen leven van de jacht, uit de tijd. Ze kampen in heel zuidelijk Afrika met werkeloosheid, alcoholisme en vrouwenmisbruik.