Blik, ballen of blokken

Kinderen in de stad bewegen niet meer, zeggen berichten over onderzoek naar kinderen in de stad. Nog maar 3 procent beweegt. De rest zit stil. Kan busjetrap niet in ere worden hersteld? Dat straatspel raakte vergeten. Misschien wel omdat we op vakantie gingen. De achterbank generatie. De straat viel uit elkaar.

Ander land, ander spel, nooit meer busjetrap. Maar was het jeu de boules eigenlijk wel zo leuk? Of was het interessant omdat we alles in Frankrijk interessant moesten vinden van moeder. Hoe ze er altijd met een vers stokbrood onder hun arm liepen. Hoe ze hun alpinopetten altijd op hadden. En hoe ze de hele dag het langzame spel deden op de dorpspleintjes. Petanque.

Zie je dat taaie levensgenieten, dat zijn de Fransen ten voeten uit. Ja mam.

Paturain bestond nog niet. Een strakke tent opzetten was nog een halve dag werk. En hij lekte als je het natte doek aanraakte. Moeder kocht een korfje jeu de boules ballen en we speelden het. Niet met de alpinomannen in het dorp, maar onder elkaar op de camping. Dat we er niks aan vonden kwam omdat we er nog niet aan toe waren.

Frankrijk, andere cultuur, die maak je je niet zomaar eigen. Maar de Fransen hebben hun interessante nationale spel, zoveel hadden we terug thuis wel te vertellen. Je was in de straat meer waard als je er van wist.

Er zijn wereldkampioenschappen van en de Nederlandse Jeu de Boules Bond heeft 16000 leden. Zo ver hebben we het met busjetrap nooit geschopt. Dat heeft ook wel een sympathieke reden. Ons nationale straatspel kun je niet winnen. Geen winnaars, geen kampioenschappen. Maar veel bewegen. Maak een blik tomatensoep leeg en geef het blik aan je kind, stadsbewoner.

De spelregels staan in twee talen op dit website adres: www.pioneer.cwc.net/compage/PGHOLLAND.htm.

Maar zie, een nieuw spel wordt uit een buitenland geimporteerd en burgert in. In parken en op speelweiden van Amsterdam tot Hengelo wordt het al in clubverband beoefend.

Het kubbspel. Zwedengangers brengen het mee. Een stoffen zak of een kartonnen koffer met blokken hout. Een spel dat mogelijk al duizend jaar gespeeld wordt, het zou op het eiland Gotland zijn bedacht. Voor de tweede keer zijn er dit jaar Nederlandse kampioenschappen in gehouden en Nederlanders deden aan wereldkampioenschappen mee. Verslag op internet: `We zijn weer terug van onze reis naar het WK Kubb in Zweden. Het toernooi is voor ons zeer succesvol verlopen: we hebben het verliezerstoernooi op de vrijdag gewonnen.'

Het kubbspel is in Zweden te koop bij elke benzinepompwinkel, maar online ook in Nederland.

Wat maakten die Fransen zich er makkelijk van af met hun vrijwel spelregelloze balspelletje. Het Kubbspel is ingewikkelder.

Kubb betekent blok. Het wezen van het spel is dat de ene partij met een stok een paar houtblokken van de andere moet omgooien. Maar niet zomaar. Op een grasveld, of op het ijs of in de sneeuw is een rechthoek uitgezet van 8 bij 5 meter. Op de korte zijden van de rechthoek staan vijf houtblokken die om moeten. De werpstok in het wilde weg van je afsmijten mag niet. Er komt behendigheid en elegantie aan te pas.

Er is een koning; een blok hout met een kroon. Het koningsblok doet niets anders dan in de weg staan. Midden op het veld. Wie de koning uit onhandigheid omver gooit heeft subiet verloren, het spel moet opnieuw beginnen. Voor de spelregels kan men de website www.kubbspel.nl bezoeken waar het spel ook te koop wordt aangeboden voor dertig euro. Voor dat bedrag is ook een scherpe handzaag te koop en dat is in dit geval een betere investering. Het kubbspel is makkelijk zelf te maken. Aan te bevelen. Het is veel leuker dan jeu de boules. Maar aan busjetrap kan het niet tippen.

    • Wouter Klootwijk