Baby opvoeden gebeurt tijdens de verzorging

In het vraaggesprek met Louis Tavecchio (`Een doekje voor drie snotneuzen', 13 september) bepleit Tavecchio het aanstellen van groepsassistenten. Die zouden de kinderen moeten verzorgen, terwijl de leidster zich bezighoudt met haar pedagogische taak. Het standpunt van de heer Tavecchio gaat voorbij aan het feit dat je juist met een baby, een dreumes en een peuter een relatie opbouwt tijdens de verzorging. En ook het `opvoeden' gebeurt tijdens de verzorging: even knuffelen en een boekje lezen voor het naar bed brengen, voetjes kietelen tijdens het verschonen, een liedje zingen terwijl de tandjes gepoetst worden, uitleg over hygiëne tijdens het plasje doen en eten klaarmaken etc.

Een relatie opbouwen, opvoeden en verzorgen gaan altijd samen en kunnen niet gescheiden worden. Wel kun je beleid ontwikkelen over hoe er opgevoed moet worden, maar dat hoeft de leidster niet te doen, dat doet het team van het kinderdagverblijf in gezamenlijkheid en niet tijdens de dagelijkse omgang met de kinderen.

    • Maaike Kamps