Amsterdam: extra geld voor cultuur

Het Amsterdamse college van B&W wil komend jaar tien miljoen euro besteden aan het Amsterdam Historisch Museum. De Openbare Bibliotheek krijgt tien miljoen extra voor nieuwbouw.

Het Muziektheater krijgt 8,6 ton. Dat blijkt uit de begroting 2006 die de gemeente vandaag presenteerde. De gemeenteraad moet in november en december nog beslissen over de begroting. In totaal geeft de gemeente Amsterdam volgend jaar 5,5 miljard euro uit, waarvan 88 miljoen euro naar cultuur gaat. Het extra bouwgeld past in het beleid van wethouder Belliot om extra geld uit te trekken voor de gebouwen van culturele instellingen.

Het Amsterdams Historisch Museum wil van het geld een nieuw depot bouwen. De oude depots zitten vol en voldoen niet meer aan de hedendaagse eisen van klimmaatbeheersing. Het is nog niet bekend waar het depot van 5600 vierkante meter komt te staan.

Het Muziektheater wil met de 8,6 ton achterstallig onderhoud wegwerken. Bij de oplevering van het Muziektheater eind jaren tachtig werd er geen structureel bedrag gereserveerd voor onderhoud. Dat moet in de toekomst wel structureel worden. De nieuwe bibliotheek, die nu aan de Prinsengracht is gevestigd, moet komen te staan aan de IJ-oever waar ook het dit jaar geopende Muziekgebouw aan het IJ is gevestigd.

Voor cultuureducatie wordt 1 miljoen euro extra gereserveerd. De gemeente is bezig met het oprichten van een nieuwe organisatie voor cultuuronderwijs, die beter op de vraag van de scholen moet inspelen.

Hannah Belliot heeft overigens aangekondigd na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 niet meer terug te willen keren als wethouder van cultuur.

Hannah Belliot heeft eerder vooral naam gemaakt door bezuinigingen. Vorig jaar besloot zij dat alle Amsterdamse kunstinstellingen de komende vier jaar 2,9 procent van hun budget moeten inleveren. Dat kwam haar op veel kritiek te staan van de Amsterdamse Kunstraad. Die vond dat Belliot een onaanvaardbaar grote macht over het kunstleven nastreeft.