A'dam krijgt twee ton subsidie terug

Vijf partijen in de Amsterdamse gemeenteraad moeten in totaal ruim twee ton ontvangen subsidie over 2002 en 2003 terugbetalen, omdat het geld niet volgens de regels besteed is. Het gaat om de partijen VVD, CDA, SP en de lokale partijen Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel. Dat heeft het presidium van de gemeenteraad gisteren bekendgemaakt.

Burgmeester Cohen zei gisteren te hopen dat de zogeheten bonnetjesaffaire hiermee wordt afgerond. Die affaire begon in april met een rapport van de gemeentelijke accountantsdienst Acam. De dienst constateerde dat een aantal partijen in de gemeenteraad de subsidie voor het ondersteunen van de fractie niet voor dat doel gebruikte.

De SP en Mokum Mobiel moeten de grootste bedragen terugbetalen, respectievelijk 65.000 en 69.000 euro. Bij de SP is niet duidelijk waaraan de subsidie over het jaar 2002 uitgegeven is. De partij hanteerde namelijk het systeem dat alle subsidie naar de landelijke partij werd overgemaakt, die vervolgens met het ontvangen geld op basis van een eigen verdeelsleutel lokale afdelingen ondersteunde.

De eenmansfractie Mokum Mobiel moet onder andere het geld terugstorten dat raadslid G. van Oudenallen aan haar eigen bedrijf overmaakte voor het leveren van advies aan zichzelf. Bij het CDA en de VVD betreft het extra onkostenvergoedingen die met het subsidiegeld verstrekt werden. Leefbaar Amsterdam moet onder meer 11.000 euro terugbetalen waarmee een advocaat werd betaald.

De gemeente Amsterdam doet geen aangifte bij het openbaar ministerie, omdat volgens burgemeester Cohen vooralsnog niet is gebleken dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Cohen wilde gisteren geen oordeel geven over de affaire. Dat oordeel moet volgens hem de kiezer geven, die volgend voorjaar een nieuwe gemeenteraad kiest. Morgen stelt de gemeenteraad de definitieve bedragen vast die verschillende partijen moeten terugbetalen.

Naar aanleiding van de bonnetjesaffaire in Amsterdam trad begin mei wethouder Frits Huffnagel (Financiën, VVD) af. Begin augustus stapten ook twee raadsleden van het CDA op, nadat het bestuur van hun partij het vertrouwen in hen had opgezegd.