Virus is niet te screenen

Het screenen van arriverende vliegtuigpassagiers op ziekten als griep of sars helpt niet om een land ziektevrij te houden.

Britse onderzoekers van de Health Protection Agency schrijven dat in een artikel dat is gepubliceerd op de website van het British Medical Journal.

Een uitbraak van een infectieziekte verspreidt zich het snelst naar niet-aangrenzende landen via besmette luchtreizigers. Gezondheidscontrole van arriverende passagiers ligt dan voor de hand. Maar statistisch onderzoek laat nu zien dat screening van de passagiers op vliegvelden de verspreiding van de ziekte nauwelijks remt.

De onderzoekers gingen er van uit dat zichtbaar zieke passagiers niet op reis gaan, of er voor vertrek van het vliegtuig uitgepikt worden. Luchtvaartmaatschappijen horen zichtbaar zieke patiënten niet mee te nemen. Aankomstcontrole is dan alleen zinvol om besmette mensen op te sporen die zich bij vertrek nog niet ziek voelden. Die mensen zitten in de incubatieperiode.

Die incubatieperiode verschilt per virusziekte, maar is meestal een paar dagen tot ruim een week. Sars heeft zo'n lange incubatietijd dat bijna negen op de tien met sars besmette passagiers door de aankomstscreening worden gemist. Bij langere vluchten uit Azië naar Europa arriveert nog steeds acht van de tien besmette mensen ogenschijnlijk gezond.

Influenza – zoals de vogelgriep die nu incidenteel naar mensen overslaat in Zuid-Oost-Azië – heeft een kortere incubatietijd. Maar ook dan passeert zeker de helft van de virusdragers ongedetecteerd de aankomstscreening.