Televisie Voorkeur

ACTUALITEIT

Twee vandaag. Veel bont dat ook in Nederland verkocht wordt als konijnen- of nepbont, blijkt illegale waar te zijn uit de Chinese bontindustrie, waar dieren op gruwelijke wijze aan hun einde komen. Vaak blijkt konijnenbont hondenbont te zijn. Illegaal Chinees bont komt in grote hoeveelheden de EU binnen en deze invoer is bijna niet te controleren. In de reportage houdt Bont voor dieren een steekproef in winkels. Verder: met de uitverkoop van de NOB eindigt een deel van de tv-geschiedenis. Ned. 2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Een op de drie Nederlanders heeft meer dan 13.000 euro schuld. Voorzitter Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet praat over het gemak waarmee mensen schulden kunnen maken. Verder: een groep dienstweigeraars vraagt eerherstel nu minister Bot de onafhankelijkheid van Indonesië vanaf 17 augustus 1945 heeft erkend. Toen zij tijdens de politionele acties weigerden te vechten in Nederlands-Indië, werden zij door de overheid keihard aangepakt. Velen zijn indertijd ondergedoken of hebben een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten. Ned. 1, 20.30-21`.10u.

Nova. Gesprek met bestuursvoorzitter Rijkman Groenink van ABN Amro over de moeilijkheden bij de voorgenomen bankfusie in Italië. Verder reportages over de orkaan Rita en over de verslavingszorg in Nederland. Ned 3, 22.20-23.00u.

Radar. In Duitsland zijn al honderden gevallen erkend, maar in Nederland is er weinig aandacht voor de Tonerziekte. Hoe gevaarlijk is het eigenlijk om in de directe nabijheid van printers, faxen of kopieermachines te werken? Volgens een Duitse deskundige is het belachelijk om roken op de werkplek te verbieden als men deze gevaarlijke apparatuur niet op een veilige afstand van de werknemer zet. Verder een reportage over het vernieuwde Algemeen Dagblad. Ned. 2, 20.30-21.05u.

DOCUMENTAIRE

Stories: Get the fire. In de reportage Het heilig vuur worden jonge mormonen over de wereld uitgestuurd om mensen te bekeren. In de reportage worden Jake, Matt en Brady twee jaar lang gevolgd tijdens hun bekeringswerk in Beieren, waarbij ze steeds kritischer worden over hun zending. Canvas, 21.00-21.50u.

NCRV Dokument: Dik tevreden? De wereldgezondheidsorganisatie WHO voorspelt dat over twintig jaar een kwart van de Nederlandse bevolking te dik is. Fran, 49 jaar oud is obesitaspatiënt. Zij schrijft zich in bij een kliniek omdat haar overgewicht een gevaar is voor haar gezondheid. In 70 weken wil ze 35 kilo afvallen. Ze gaat het gevecht aan met zichzelf en moet leren dat mensen haar ook aardig vinden als ze niet continu als een sloof klaar staat. Ned. 1, 23.05-23.50u.

NPS Klassiek: Dance notes. In de muziekdocumentaire over de relatie tussen dans en muziek met speciale aandacht voor de Belgische choreograaf Anne Teresa De Keersmaecker en de Belgische componist Thierry de Mey. Met een verslag van de totstandkoming van de jubileumproductie April me, die in april 2002 in Brussel in première ging. Ned. 3, 0.00-1.05u.

MUZIEK

No direction home: Bob Dylan. Tweedelige serie over het leven en de muziekcarrière van de muzikant Bob Dylan groot geworden in de jaren zestig, gemaakt door regisseur Martin Scorcese. Morgen op dezelfde tijd en zender deel 2. Zie ook pagina 8 van deze krant. BBC2, 22.00-23.55u.

BBC Four on BBC Two: Patrick Hamilton: Words, Whisky and ... women. Een portret van een van de grootste schrijvers van Engeland, die ook bekendstond om het wilde leven dat hij leidde. Hamilton werd beroemd door zijn toneelstukken Rope en Gaslight, zijn `stadsnovellen' werden veelvuldig geprezen, maar tegenwoordig wordt hij vrijwel geheel genegeerd in de Britse literatuur. BBC 2, 0.45-1.15u.

FILM

Film 2005. Filmmagazine besteedt vandaag aandacht aan de recente voetbalfilm Goal! van Danny Cannon met in de hoofdrollen Kuno Becker en Allessander Nivola. Verder aandacht voor de film Four Brothers van regisseur John Singleton, waarin vier broers de dood van hun moeder wreken, met in de hoofdrollen onder meer Mark Wahlberg, Tyrese Gibson, André Benjamin en Garrett Hedlund. BBC 1, 0.20-0.50u.