Studenten spelen even bouwvakker

Op kamers wonen kan ook in een oud kantoor. In een Amsterdams stadsdeel-kantoor moeten de studenten wel zelf eerst het pand bewoonbaar maken.

Een achtergelaten bureaustoel, stalen archiefkasten en een doorgeschoten kamerplant herinneren nu nog aan de ambtenaren van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Maar over een maand wonen 65 studenten in het oude stadsdeelkantoor in het westen van Amsterdam. Studenten en hun meeklussende vrienden, broers, vaders of moeders zitten in werkkleren op de grond van de oude raadszaal. Op tafel staan krentenbollen en chocolademelk klaar. Het is schafttijd.

Twee weekenden gaan deze toekomstige bewoners van de Jan Tooropstraat meehelpen om het kantoorpand geschikt te maken voor bewoning. De naastgelegen voormalige lts-school gaat ook deel uitmaken van het nieuwe studentenhuis. Voor de komende vijf jaar atlhans. Het oude stadsdeelkantoor en de school staan op de nominatie voor sloop. In 2010 moet het gebied aan de in het westen van Amsterdam worden `geherstructureerd': het stadsdeel wil de buurt opknappen en werkt aan plannen voor nieuwe woningen.

Tot die tijd kunnen de lege gebouwen onderdak bieden aan studenten en kunstenaars. ,,Er staan al genoeg kantoorpanden leeg'', aldus een woordvoerder van het stadsdeel. Volgens een peiling van makelaar DTZ Zadelhoff, eind 2004, wordt 15,8 procent van de kantoorpanden in de hoofdstad niet gebruikt. Dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 12,1 procent.

Aan de Jan Tooropstraat worden in de leegstaande kantoorruimtes 65 studentenkamers en elf ateliers of `broedplaatsen', ruimtes voor jonge ondernemers, gerealiseerd. Studentenhuisvester DUWO wordt de nieuwe huisbaas.

Kantoorruimte ombouwen tot woningen is meestal ,,onbetaalbaar'', zegt Ton Provoost van Bureau Magnus, dat is ingeschakeld om de verbouwing te realiseren. Aan brandveiligheid stelt de brandweer hoge eisen. Om de kosten te drukken maakt het Utrechtse advies- en projectbureau gebruik van doe-het-zelvende studenten. Het bureau maakte in Utrecht onder meer 140 studentenkamers in het oude KPN-gebouw aan de Kanaalweg, dankzij de handenarbeid van studenten. Professionele aannemers installeren keukens, badkamers en gas en licht; eenvoudiger werkzaamheden zoals kozijnen timmeren of tussenwandjes plaatsen, doen de studenten.

,,Als je weet dat een pand over vijf jaar wordt gesloopt, is het niet nodig om dure constructies aan te brengen, die dertig jaar mee gaan'', zegt Corné van Rooij van Magnus. Van Rooij begeleidt vandaag een groepje studenten dat bezig is om alle glaswol in de plafonds te vervangen door houtwol. ,,Voor een kantoorpand is die isolatie prima, maar een woning moet aan strengere eisen voldoen'', aldus Van Rooij.

Eind oktober worden de kamers opgeleverd, dan wordt ook bekend gemaakt wie welke kamer krijgt. ,,Als ze dat van te voren al weten, doen ze niks meer'', lacht Van Rooij. ,,Het is best leuk werk'', zegt conservatoriumstudent Peter (18), terwijl hij omhoog kijkt naar de losse platen van het systeemplafond. ,,Hoewel ik vandaag natuurlijk liever saxofoon had willen spelen.''

Naast de voormalige kantine in de oude lts-school staat Levien (19) te hannessen met een gipswand. De oude eetzaal moet worden opgedeeld in drie kamers. Ze kijkt even op naar haar collega's die met een tafel hard tegen een andere muur stampen om de wand in het lood te krijgen. ,,Zouden echte aannemers dat ook zo doen?'', grapt ze tegen Gijs (22). Die heeft zijn handen vol aan het elektronische waterpas. De twee aankomende huisgenoten giechelen net zo lang tot het muurtje recht staat. ,,De saamhorigheid tussen de bewoners kan in deze klusweekenden alvast groeien, dat is erg belangrijk'', zegt Magnus-coördinator Ton Provoost.

Ook al gaat het pand uiteindelijk tegen de vlakte, de ,,leefbaarheid'' moet tot dat moment behouden blijven. Sociale controle dwingt DUWO in al haar studentenhuizen af door `nestoren' aan te stellen die hun medebewoners in het gareel moeten houden.

Een meeklussende moeder vraagt of DUWO net zo streng is als haar oude hospita. ,,Het gebouw moet wel netjes blijven'', zegt Provoost, ,,kakkerlakken vindt niemand leuk.'' De moeder kijkt opgelucht.

    • Olga van Ditzhuijzen