Stevens niet te benijden bij Roda JC

Ajax krabbelde zaterdagavond weer wat overeind na het puntenverlies tegen AZ en ADO. Angelos Charisteas was met twee treffers de gevierde man en verdrong daarmee het spitsenprobleem even naar de achtergrond. Tegelijkertijd bleef het perspectief voor Roda JC, dat de Arena verliet met een 4-1 nederlaag, uiterst somber.

De nieuwe trainer Huub Stevens, die om privé-redenen de Bundesliga inruilde voor zijn ex-werkgever, weet inmiddels waaraan hij begonnen is. Na zes wedstrijden heeft Roda drie punten en de ploeg uit Kerkrade bezet de voorlaatste plaats in de eredivisie. ,,Er is nog veel, heel veel werk aan de winkel'', sprak een sombere Stevens. ,,De ploeg mist vertrouwen en mentale weerbaarheid.''

Dat het Roda JC ook aan kwaliteit ontbreekt, verkondigde de in Duitsland gelouterde trainer maar even niet. Het vertrek van de razendsnelle spits Arouna Koné naar PSV heeft de Limburgse club proberen te compenseren met het aantrekken van Andres Oper. De Est zal nog heel wat moeten verbeteren om zijn voorganger te doen vergeten. Dirk Jan Derksen speelde voor Roda JC bij absentie van Cristiano eveneens in de spits. De van Fortuna Sittard overgenomen spits maakte ook een machteloze indruk. Roda JC dwong één kans af (kopbal invaller Sekou Cissé) en maakte één doelpunt: eveneens een kopbal van invaller Sonko.

Stevens werd bij zijn terugkeer in Kerkrade geconfronteerd met een uit negen nationaliteiten bestaand vreemdelingenlegioen waar dus ook nog een Est bij is gekomen. Roda zorgde tegen Willem II vorige week voor een primeur: voor het eerst in de geschiedenis van de eredivisie speelde een elftal met louter buitenlanders. Zaterdagavond waren Derksen en Gregoor van Dijk de enige spelers van Nederlandse komaf. De leiding van Roda beweert in eigen land geen betaalbare spelers te kunnen vinden, hoewel voetballers van buiten de EU toch ook aan een hoge salarisnorm moeten voldoen.

Stevens is ongelukkig met deze situatie, maar ziet de smeltkroes van culturen niet als oorzaak van de problemen. De matige prestaties van zijn elftal moeten volgens de oud-PSV'er vooral op het mentale vlak worden gezocht. De buitenlanders van Roda zouden niet gemakkelijk coachbaar zijn, snel uit hun evenwicht gebracht worden en zich moeilijk over een teleurstelling heen kunnen zetten. Zo had het vertrek van Koné een enorme impact op de groep. En om dezelfde reden was Stevens afgelopen week laaiend toen hij vernam dat PSV interesse heeft in het op huurbasis aantrekken van verdediger Predrag Filipovic. ,,Ik kan PSV dat niet eens kwalijk nemen'', aldus Stevens. ,,Zo zit het professionele voetbal nu eenmaal in elkaar. Maar ik heb er wel mee te maken. Ik moet rekening houden met de gevoelens van Filipovic. Die jongen wil graag. Als PSV Filipovic echt wil hebben zal het niet eenvoudig zijn hem voor Roda te behouden.'' Nadat hij deze woorden had uitgesproken kreeg Stevens in dezelfde ruimte van zijn collega Danny Blind te horen dat Ajax niet van plan is Thomas Vermaelen aan Roda te verhuren. ,,Thomas mag niet weg'', zei Blind resoluut.

Het vertrouwen dat bij Roda ver te zoeken is, herwon Ajax enigszins. Blind had voor dit duel Ryan Babel niet in het basisteam opgenomen. Hij mocht later in de wedstrijd voor de geblesseerde Mauro Rosales invallen. Dit keer dus niet op links, maar op de rechterflank. Voor de positie van linksbuiten had Blind voor Nourdin Boukhari gekozen. De onzeker spelende Rotterdammer viel zelden op een goede actie te betrappen.

Er stonden twee treffers van Charisteas tegenover. De Griek lijkt de concurrentiestrijd met aankoop Markus Rosenberg vooralsnog in zijn voordeel te hebben beslist. Zijn eerste doelpunt was een intikkertje na aangeven van Steven Pienaar. En bij de tweede treffer verzuimde de zwakke verdediger Pa Kah goed te anticiperen op een fraaie dieptepass van Urbi Emanuelson. Maar Charisteas heeft inmiddels vier treffers achter zijn naam, waarvan twee gemaakt bij invalbeurten. Ter vergelijking: vorig seizoen waren Babel en Wesley Sneijder met zeven goals in de competitie clubtopscorers.

Met het oog op de tweemansaanval van Roda JC, koos Blind zaterdag voor een 3-4-3-systeem met Thomas Vermaelen en Nigel de Jong in de mandekking, Emanuelson als linkshalf en Sneijder achter de spitsen. Dat pakte ondanks het kleurloze optreden van Boukhari goed uit. Morgen tegen Arsenal in de Champions League zal Ajax ongetwijfeld behoudender spelen, vooral omdat Blind na afloop van het duel met Roda geconfronteerd werd met een waslijst van geblesseerde spelers. Trabelsi zal tegen de Engelse topploeg zeker niet van de partij zijn. Achter de namen van De Jong, Sneijder, Rosales en Grygera staat een vraagteken. Heitinga en Lindenbergh, die zaterdag geschorst waren, zijn zeker beschikbaar. De Spaanse versterking Juanfrán (als linksbuiten zelfs) en verdediger Emanuel Boakye debuteerden tegen Roda in de hoofdmacht van Ajax. Ook dit duo heeft Blind dus nog achter de hand.

Ajax

4

Roda JC

1

Ruststand 2-0. 27. Charisteas 1-0, 40. Charisteas 2-0, 69. Pienaar 3-0, 81. Sonko 3-1, 86. Galásek 4-1. Schds: Temmink. Tsch: 45.856.

    • Erik Oudshoorn