Rotterdamse strijd met gewonemensentaal

Rotterdam maakt zich op voor de campagne van de verkiezingen in maart 2006. De eerste schermutselingen doen zich al voor, vooral via weblogs.

In het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart, beginnen aspirant-lijsttrekkers steeds vaker een digitaal dagboek of weblog. In Rotterdam bijvoorbeeld `blogt' wethouder Marco Pastors op www.leefbaarrotterdam.nl nu voor het eerst. Tot nu toe waren zijn opvattingen in de vorm van (in geschreven media verschenen) columns en opinieartikelen alleen te lezen op de site van het stadhuis, net als die van andere wethouders.

Op een weblog probeert de kandidaat-lijsttrekker kiezers over te halen op hem of zijn partij te stemmen, door te vertellen wat hij van dag tot dag doet voor de stad en wat zijn opvattingen zijn. Marco Pastors: ,,Leefbaar Rotterdam durft de pijn te benoemen, en maatregelen in te voeren, en daar ben ik hartstikke trots op. En ik hoop dat de meeste van u dat met me eens zijn, want dan halen we veel zetels bij de volgende verkiezingen. (...) Pim heeft gedurfd de strijd aan te gaan tegen de oude machten, U heeft gedurfd in maart 2002, Leefbaar Rotterdam heeft gedurfd sinds die tijd en inmiddels durft héél Rotterdam. En eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk.''

Ook bij de PvdA in Rotterdam bloggen de kandidaat-lijsttrekkers, op www.pvdarotterdam.nl. ,,Rotterdammers over Peter'', staat bijvoorbeeld op het weblog van Tweede-Kamerlid Peter van Heemst, een van de vier kandidaten: ,,Peter spreekt gewonemensentaal. Politici hebben het er vaak heel moeilijk mee om iets uit te leggen. Maar Peter meent het en zegt dat in begrijpelijke taal.'' Onder de uitnodiging voor een lijsttrekkersdebat: ,,Ik wil u ook uitnodigen om op dinsdagavond 27 september vanaf 19.30 uur bij mij thuis langs te komen. U kunt dan bij mij terecht voor alle vragen die u nog heeft met betrekking tot mijn kandidatuur. Als u juist iets te melden heeft, of tips mee wilt geven, dan is dat uiteraard ook mogelijk.''

Anders dan de PvdA, VVD (twee kandidaten) en D66 (vier kandidaten, van wie afgelopen donderdag één tot lijsttrekker werd gekozen), organiseert Leefbaar Rotterdam geen officiële lijsttrekkersverkiezingen met debatten, folders en campagnes. Na een enquête onder de ruim 400 leden (van wie er 43 reageerden), besloot het partijbestuur Marco Pastors als lijsttrekker voor te dragen. De ledenvergadering moet daar in oktober of november mee instemmen.

Maar ook bij Leefbaar Rotterdam zijn aspirant-lijsttrekkers opgestaan. Zij zullen op de ledenvergadering spreektijd krijgen. En ook zij hebben een weblog op de site van de partij. ,,De mensen in Rotterdam moeten ook binnen Leefbaar wat te kiezen hebben'', schreef gemeenteraadslid Sjef Siemons boven de aflevering waarin hij zichzelf kandideerde. Gerard Dorsman, die zich anderhalve week geleden kandidaat stelde: ,,Leefbaar Rotterdam wordt af en toe afgeschilderd als anti-islampartij als gevolg van de islamdebatten en de eenzijdige berichtgeving daarover. Ik heb altijd duidelijk stelling genomen tegen de islamdebatten, omdat niet de islam verketterd moet worden als individuen de islam noemen als rechtvaardiging voor hun misdaden.''

Leefbaar Rotterdam kwam op 6 maart 2002 onder leiding van Pim Fortuyn in de gemeenteraad met een onverwacht grote fractie van 17 leden (van de 45). Sindsdien zijn er zo nu en dan meningsverschillen over de standpunten van de fractie, bijvoorbeeld ten aanzien van de islam. Van de 17 zetels zijn nog 13 over, nadat vier fractieleden besloten eenmansfracties te vormen. De bekendste van deze eenmansfracties is NieuwRechts van Michiel Smit.

De afsplitsingen hebben ertoe geleid dat de coalitie (Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD) de meerderheid in de raad kwijt is. De verwachting is dat de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar die meerderheid ook niet meer op zullen leveren, al is dat ook niet uitgesloten. Zo verloor de VVD in 2002 vijf van de negen zetels en het CDA één van de zes: die zouden kunnen worden teruggewonnen. Peilingen wijzen erop dat Leefbaar Rotterdam rond de tien zetels haalt.

Een andere mogelijkheid is dat de twee grootste partijen van Rotterdam na de verkiezingen met elkaar een college vormen: Leefbaar Rotterdam en de PvdA (die in 2002 vier van de vijftien zetels verloor). Voor dat scenario is waarschijnlijk van belang of de lijsttrekker van de PvdA iemand wordt van de `oude politiek', zoals Leefbaar Rotterdam dat noemt, of niet.