Randstadheffing NS gaat niet door

De Nederlandse Spoorwegen mogen reizen in de Randstad volgend jaar niet duurder maken dan in de rest van het land. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de consumentenorganisaties liggen dwars.

De NS hebben daarom besloten de treinkaartjes vanaf 1 januari 2006 landelijk 3,15 procent in prijs te laten stijgen, bevestigde een woordvoerder vandaag. Dat is meer dan de 2,8 procent die de vervoerder eerder in het vooruitzicht stelde, als de Randstadheffing er niet zou komen. Met de heffing zou een kaartje 1,8 procent in prijs stijgen.

Het spoorbedrijf wilde op negen trajecten in de Randstad een enkele reis gemiddeld 10 cent duurder maken dan in bijvoorbeeld Groningen of Limburg. Dat zou volgens de NS eerlijker zijn, omdat in de Randstad veel meer treinen rijden en veel meer mensen daar er gebruik van maken.

Het ministerie heeft de invoering van de Randstadheffing per 2006 niet geblokkeerd, reageerde een woordvoerster van het departement vandaag. ,,Wij hebben nog geen voorstel binnengekregen en kunnen er dus ook nog niks van vinden.'' De NS moeten voor 1 oktober een voorstel voor de nieuwe tarieven indienen.

De NS zeggen nog in gesprek te zijn met het ministerie en de consumentenclubs, zoals reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond, over de Randstadheffing. De vervoerder hoopt die in 2007 alsnog in te kunnen voeren.