PLANET DELSIN

Geen mooiere nostalgie dan die van vervlogen futurisme. De techno, die zo'n twintig jaar geleden opkwam in Detroit, barstte van het science-fiction-achtige vooruitgangsgeloof. Dat Planet Delsin, een fraaie verzamelcd waarmee het Amsterdamse platenlabel Delsin zijn vijftigste release viert, opent met de woorden ,,Into the future, out of the past'' is niet de enige link naar die dagen. Verreweg de meeste artiesten hier hebben hun muziek gekneed naar de mal van de Detroit-techno. Vooral omdat zulke geluiden in de elektronische dance-scene van vandaag de dag niet zo gek vaak gehoord worden, is zo'n benadering eigenlijk zeer welkom. Zeker als dat zo liefdevol gebeurt als in de handen van Nederlands talent als Newworldaquarium, Aardvarck en Peel Seamus (labeleigenaar Marsel van der Wielen) en buitenlandse cracks als Vince Watson en Nubian Mindz. De baslijnen klinken al even hoekig, de strings al even vloeiend en de ritmes al even stuwend als in de techno van weleer. Maar het grenzeloze futurisme van weleer is nu veranderd in een weemoedige terugblik op een tijd dat we nog onbevangen vooruit konden kijken. Het maakt de abstracte aantrekkingskracht van de muziek zeker niet minder.

Diverse artiesten: Planet Delsin (Delsin, distr. Rush Hour)

    • Jacob Haagsma