Orkaan Damrey in China: 2 doden

Het Zuid-Chinese eiland Hainan is vandaag getroffen door de orkaan Damrey. Op het tropische eiland zijn zeker twee doden gevallen. Dat heeft het Chinese persbureau Nieuw China vandaag gemeld.

Het is de zwaarste orkaan in dertig jaar die Hainan treft. Damrey bereikte windsnelheden van 200 kilometer per uur, hoger dan die van de orkaan Rita in de Verenigde Staten.

Beide doden vielen in de plaats Wanning, waar de orkaan vanochtend aan land kwam. De 62-jarige Zhong Yueqin kwam om het leven toen zij tijdens de evacuatie van Wanning nog snel een televisie uit haar woning in veiligheid wilde brengen. Zij werd onder haar instortende huis bedolven. De 42-jarige Li Ruju kwam onder een omvallende muur terecht toen zij haar huis wilde afsluiten.

Het acht miljoen bewoners tellende tropische eiland, dat door China wordt gepromoot als het Hawaii van China, zit vrijwel volledig zonder stroom. Het vliegveld is gesloten en de bootverbindingen naar het vasteland zijn uit de vaart genomen. Op sommige plaatsen viel meer dan 130 millimeter regen. Rijstvelden zijn ondergelopen, en gevreesd wordt voor grote schade aan de bananen- en rubberplantages op het eiland. Ook kunnen er modderlawines ontstaan.

In totaal zijn zo'n 170.000 mensen geëvacueerd, waarvan een deel uit de tegenover het eiland gelegen zuidkust van de provincie Guangdong (Kanton). Toeristen die Hainan niet konden verlaten, hebben zich verschanst in hun hotelkamers, zo meldt hotelpersoneel. Een deel van het pas geopende Disneyland in Hongkong werd gesloten.

In China zijn deze maand al ruim 140 mensen omgekomen toen de orkanen Talim en Khanun het oosten van China teisterden. Damrey is de achttiende orkaan die China dit jaar treft.

De evacuatie bleef deze keer relatief beperkt: voor orkaan Talim werden 1,8 miljoen mensen geëvacueerd, voor Khanun 1,3 miljoen mensen. Over hoe die evacuaties precies verlopen, is niet veel meer bekend dan dat het leger er een grote rol in speelt.

De orkaan Damrey is inmiddels onderweg naar de oostkust van Vietnam. Daar zijn ruim 76.000 inwoners van de provincie Thanh Hoa geëvacueerd. Zeker 50.000 mensen zijn ingezet om de dijken te versterken, meldde vanochtend een overheidsfunctionaris.