Ooijer wil van geen terugval weten bij PSV

Goede of slechte tijden, het maakt André Ooijer weinig uit. De 31-jarige verdediger van PSV speelt altijd met verve de rol van mister positivo. Zo ook in de aanloop naar de tweede wedstrijd in de Champions League in Istanbul tegen het Turkse Fenerbahçe. ,,Als we naar de resultaten kijken dan gaat het niet slechter dan vorig seizoen'', stelt Ooijer zaterdagavond na de simpele 2-0 thuiszege op RBC nuchter vast. ,,De buitenwereld haalt van alles boven als het even minder gaat.''

Toch kan Ooijer niet ontkennen dat er de afgelopen maanden nogal wat is veranderd binnen de selectie die vorig seizoen overtuigend landskampioen werd, de beker won en de halve finale van de Champions League haalde. Allereerst was er het vertrek van Mark van Bommel, Johann Vogel en Ji-Sung Park, daarna volgde het bericht dat technisch directeur en hoofdtrainer Guus Hiddink ook nog eens bondscoach van Australië zou worden en vervolgens wezen Hiddink en voorzitter Rob Westerhof elkaar openlijk terecht over de te volgen strategie bij de (mislukte) aankoop van Salomon Kalou.

Ooijer vindt dat van te veel dingen ,,steeds maar weer een item wordt gemaakt''. ,,Natuurlijk is het niet goed als de voorzitter en de trainer openlijk kritiek op elkaar hebben. Maar je kan het ook positief zien'', stelt de nummer twee van PSV. ,,Het tekent ook de openheid van de club. Net zoals we met Hiddink hebben gesproken over zijn aanstelling als bondscoach van Australië. Daar geven wij als spelers onze mening over. Ik doe daar geen uitspraken over. Dat is iets voor binnen de club.''

Na de tegenvallende seizoensopening (1-1 tegen Heracles) moest PSV met lede ogen toezien hoe ook Wilfred Bouma en Young-Pyo Lee vlak voor het verstrijken van de internationale transfer-deadline vertrokken naar de Premier League. Ook Ooijer werd in verband gebracht met verschillende clubs (Genua en Schalke 04), maar bleef toch. ,,Ach, dat was meer iets van de pers. Ik ben blij dat ik bij PSV gebleven ben'', stelt hij koeltjes.

Toen PSV de selectie moest versterken, zat Hiddink in het vliegtuig naar Australië voor een treffen met de Solomoneilanden. Volgens Ooijer heeft dat echter geen noemenswaardige problemen opgeleverd. In tegendeel zelfs: ,,Het is toch heel knap dat we toppers als Michael Reiziger en Michael Ball aan hebben kunnen trekken? Ik zie dat als zeer positief.'' Dat Reiziger en Ball de komende tijd met blessures aan de kant staan wordt door Ooijer gezien als ,,pure pech''.

Hoewel Hiddink voortdurend heeft geroepen dat er vervangers van eenzelfde niveau zouden komen, kan nu al worden vastgesteld dat die missie is mislukt. Van de nieuwe spelers hebben alleen de Belg Timmy Simons en de Ivoriaan Arouna Koné een toegevoegde waarde, al heeft die laatste als grote minpunt dat hij in de Champions League niet speelgerechtigd is. De Fin Mika Väyrynen is net als Reiziger en Ball voor langere tijd geblesseerd. De Argentijn Osmar Ferreyra mag dan fit zijn, de technische staf is evenwel niet overtuigd van de kwaliteiten van de huurling van CSKA Moskou, die nog geen minuut speeltijd heeft gekregen. Tegen RBC kreeg zelfs de rechtbenige Michael Lamey de voorkeur als linksback.

Als je naast de ongelukkige gang van zaken op de transfermarkt de kwetsuren van Robert, Ibrahim Afellay (viel zaterdag uit met liesblessure), Gerald Sibon, John de Jong, Alex en Gomes voegt, dan mag op zijn minst gesproken worden van een moeizaam begin van het seizoen. Ooijer ziet dat anders. ,,Na zo'n succesvol seizoen zijn de verwachtingen altijd heel hoog. Je moet bouwen aan een nieuwe ploeg. Dat is lastig. Tot nu toe was alleen het verlies uit bij Groningen een domper. In vergelijking met vorig seizoen zijn we nu tien spelers kwijt. Dan vind ik dat we nu goed bezig zijn.''

Met een loodzwaar programma voor de boeg – PSV speelt de komende weken tegen Fenerbahce (uit), Heerenveen (uit), AZ (thuis), AC Milan (uit), Ajax (thuis), FC Twente (uit) en AC Milan (thuis) – beschikt Hiddink niet eens over achttien fitte selectiespelers. Zaterdag zaten naast de gepasseerde Jan Vennegoor of Hesselink en Ferreyra jonkies als Nathan Coe (doelman), Guy Dufour, Roy Beerens en Ismail Aissati op de bank. Aissati maakte zijn debuut tegen RBC, na het uitvallen van Afellay. Deze nog niet volgroeide speler lijkt nu al de fysieke tol te moeten betalen voor het feit dat Hiddink steeds over hem moet beschikken.

Ooijer vindt niet dat er roofbouw op Afellay wordt gepleegd. ,,Hij kan het toch prima aan? Afellay zit niet voor niets in de voorselectie van Oranje. En ook die andere jonge jongens doen het goed. Maar dat neemt niet weg dat we nog een versterking voor de breedte zouden kunnen gebruiken.''

Al met al ziet Ooijer het seizoen met een positief gevoel tegemoet. ,,In het verleden hebben we vaker een heel nieuw team moeten opbouwen. Alleen in het seizoen 1998/1999 onder Bobby Robson heb ik het mis zien gaan. Onder Erik Gerets en Hiddink is het ons wel gelukt direct kampioen te worden. Dus waarom nu niet? De sfeer in het team is in ieder geval net zo positief als vorig seizoen.''

PSV

2

RBC

0

Ruststand 1-0. 6. Simons 1-0, 46. Farfán 2-0. Schds: Van Hulten. Tsch: 32.200. Gele kaart: Ebbinge, De Lange, Acuña en Fleur (RBC).

    • Koen Greven