Ode aan Shaffy's hartstocht

,,Als hij wegging, bleef z'n stem / als een echo verder gaan,'' schreef Ramses Shaffy in een onbekend liedje, dat nu de opening is van een ode aan zijn oeuvre. Hij schiep er een treffend zelfportret mee, want aan die echo werd de laatste jaren herhaaldelijk eer bewezen. Zing vecht huil bid lach werk en bewonder is de zoveelste hommage, met zo'n veertig nummers die geheel of gedeeltelijk voorbij komen.

Dat zou een makkelijk succesje kunnen zijn, maar is het niet. Met zichtbare zorg heeft samensteller Cor Franc niet alleen de greatest hits verzameld, maar ook veel goeddeels vergeten liedjes, en die op thema en sfeer gerangschikt, zodat ze vaak mooi in elkaar overgaan.

In een stijlvolle aankleding en belichting worden ze gezongen door Mylène d'Anjou, Vera Mann en Frans van Deursen – drie solisten met meer dan genoeg acteerervaring om precies te weten welke lading die nummers nodig hebben. Ze geven er hun eigen stem aan, en vinden soms zelfs onvermoed humoristische kanten in Shaffy's luisterrijke lyriek. Maar in hun timbre leggen ze ook genoeg pathos en genoeg intimiteit om duidelijk te maken dat al die nummers onmiskenbaar bij die ene man horen.

Zing vecht huil bid lach werk en bewonder heeft zodoende veel verrassends te bieden. Van vroege Shaffy Chantant-zotternij in Little silly Lilly, waarin Vera Mann excelleert als comédienne, en het door Mylène d'Anjou met ware doodsverachting gezongen lijflied Zonder bagage, tot en met het recentere Mama Mokum, waarin Frans van Deursen de ware hartstocht van de oudere chansonnier laat doorklinken.

Een bijkomende attractie vormen de veelzijdige arrangementen van Bob Zimmerman – een mooie mix van klassiek, jazz en kleinkunst – en de welluidende begeleiding van een vijfmansorkestje onder leiding van pianist Nico van der Linden.

Met een desolate trompet, een bluesy saxofoon of een ragfijne gitaar voegen de muzikanten veel extra kleur toe aan dit aanstekelijke eerbetoon.

Voorstelling: Zing vecht huil bid lach werk en bewonder, door Songs4ever. Gezien: 24/9 in Metropole, Almere. Tournee t/m 15/1. Inl. (035) 6289832, www.zingvecht.nl

    • Henk van Gelder