Negen miljoen euro voor Hermitage

De Tweede Kamer heeft afgelopen donderdagnacht 9 miljoen euro vrijgemaakt voor de voltooiing van de bouw van het museum Hermitage Amsterdam.

Dit museum, dat een filiaal is van het gelijknamige museum in Sint Petersburg, trok afgelopen anderhalf jaar driehonderdduizend bezoekers. Dankzij de eenmalige, extra toekenning kan de ,,transformatie van het zeventiende-eeuwse Amstelhof tot museum gerealiseerd worden'', aldus Frans van der Avert van de Hermitage.

In totaal is er een bedrag van 39 miljoen euro nodig voor de verbouwing van het museum. Andere subsidiegevers zijn de Bank Giro Loterij, Provinciale Staten en de Gemeente Amsterdam. In 2008 moet het hele complex van de Amstelhof, gelegen aan de Amstel en de Nieuwe Herengracht, gereed zijn als museum. Voor de exploitatie heeft de Hermitage geen overheidsgeld nodig; dankzij sponsorgelden uit kaarverkoop.

Aanstaande zaterdag wordt de nieuwe tentoonstelling in de Hermitage geopend, Pelgrimsschatten. Byzantium-Jeruzalem, gewijd aan Byzantijnse kunst.