Na zes maanden kwam de bevrijdende sms

Zes maanden na het openingssalvo kan topman Rijkman Groenink van ABN Amro zich opmaken voor het eigendom van de Banca Antonveneta.

Twijfels zijn er zeker geweest. Twijfels of het zou lukken om Banca Antonveneta over te nemen. Maar vanmorgen om tien over half zes kwam de verlossende sms uit Italië met slechts een korte boodschap: Signed!

De overeenkomst met Banca Popolare Italiana (BPI), de grote rivaal in de strijd, en een aantal andere aandeelhouders was getekend waardoor ABN Amro haar belang in Antonveneta verhoogde van 29 procent naar 69,3 procent en een openbaar bod kan uitbrengen op de resterende aandelen. ,,Na al die tijd is dat een merkwaardig gevoel'', zei bestuursvoorzitter Groenink vanmorgen in een gesprek met deze krant.

Heeft u ooit getwijfeld aan de afloop?

,,Jazeker. Toen ons bod op Antonveneta op 22 juli afliep en er zich onvoldoende aandeelhouders bleken te hebben aangemeld. Justitie had toen nog geen actie ondernomen tegen BPI en ons was duidelijk dat het verlengen van dit bod geen zin had. We maakten ons dan ook klaar om het belang dat we hadden aan te bieden aan BPI. Feitelijk en rationeel wisten we dat we klaar waren, maar dat heeft hier wel voor wat emoties gezorgd.''

Heeft u overwogen om af te treden als de overname niet zou lukken?

,,Daar is over nagedacht en we hebben het erover gehad. We hebben een analyse gemaakt. De conclusie was dat we alles hadden gedaan dat we konden en moesten doen. We hebben met open vizier gestreden, ons niet verlaagd tot de wapens van onze tegenstanders en een eerlijk bod gedaan op Antonveneta. Het bestuur en de commissarissen concludeerden dan ook dat er geen fouten waren gemaakt.''

Antonio Fazio, president van de centrale bank van Italië, heeft ABN Amro tegengewerkt. Hij is nog altijd in functie en u kan hem dus weer tegenkomen.

,,Het zou een interessante ontmoeting zijn. Ik kende Fazio goed. We hadden een goede verhouding en spraken regelmatig met elkaar voordat deze zaak begon, we deden dat dan in een mengeling van Italiaans en Engels. Er is de afgelopen maanden een institutionele breuk ontstaan, maar als ik hem zou tegenkomen zou ik hem nog wel de hand kunnen schudden.''

[Vervolg RIJKMAN GROENINK: pagina 11]

RIJKMAN GROENINK

'Ik wil volledige zeggenschap'

[vervolg van pagina 1]

Kan de bank wel functioneren in een land waar de centrale bank u zo actief heeft tegengewerkt?

,,Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat de centrale bank zich anders zal gedragen tegenover Antonveneta/ABN Amro dan tegenover anderen. De mensen binnen de centrale bank die kritisch waren over het bod van BPI op Antonveneta en die van de zaak waren afgehaald zijn weer terug en we onderhouden nauwe contacten met hen.''

De andere banken in Italië zullen u niet in de weg gaan zitten?

,,De verhouding met andere Italiaanse banken zijn buitengewoon goed. Ik kom mijn collega's van de grotere Italiaanse banken regelmatig tegen en die hebben voortdurend hun steun voor ABN Amro uitgesproken, niet alleen tegen mij maar ook in de Italiaanse gemeenschap. De andere Italiaanse banken hebben ons geen strobreed in de weg gelegd. Bovendien hebben de instituties, de Consob (de beurswaakhond, red) en Justitie, hun werk gedaan en de minister van Financiën heeft zijn positie snel duidelijk gemaakt. De situatie rond Antonveneta was een buitengewone samenloop van omstandigheden. Volgens mij zal zo'n samenzwering van een bank, met zakenvrienden en de centrale bank zich niet herhalen.''

U moet nu een bod doen op de resterende 30 procent van Antonveneta. Wilt u die eigenlijk nog wel? Met 70 procent heeft u controle.

,,We willen die aandelen absoluut omdat we volledige zeggenschap willen hebben en Antonveneta volledig willen integreren. Als we 30 procent niet hebben is er een belangrijke minderheidsaandeelhouder waar we altijd rekening mee moeten houden. Bovendien geloven wij dat de resultaten van Antonveneta sterk zullen verbeteren en die verbetering willen we voor 100 procent in onze boeken hebben.''

Zal over de overname nog het rendement opleveren dat u voor ogen stond toen in maart het bod werd uitgebracht?,,Ja. De bank stond in het tweede kwartaal onder zware druk en toen BPI leek te winnen zijn er een aantal commerciële klanten opgestapt. Daarna werd het weer rustig en de situatie is nu stabiel. Antonveneta ligt op koers om met het eigen ondernemingsplan een flinke stijging van de resultaten te boeken en onze kostenbesparingen komen daar nog bij.''

Het bod werd tijdens de strijd verhoogd van 25 euro naar 26,50 euro contant per aandeel. Hoe gaat u de financiering regelen?

,,We hebben van tevoren al 2,5 miljard opgehaald via een aandelenemissie en via technische veranderingen, zoals het verkorten van de balans, kunnen we daar geld aan toevoegen. Ook zullen we activiteiten van ABN Amro verkopen, maar welke dat zijn, daar wil ik niet over speculeren.''

ABN is de eerste buitenlandse partij die een Italiaanse bank koopt, ligt de Italiaanse markt nu open?

,,Het is geen open huis, maar ik denk dat de situatie op de Italiaanse bankenmarkt nu hetzelfde is als die in andere landen.''

    • Heleen de Graaf