KRO gaat toch door met Netwerk

De actualiteitenrubriek Netwerk gaat toch door tot september 2008. Dat hebben KRO, EO en NCRV, de omroepen die het nieuwsprogramma gezamenlijk maken, donderdag afgesproken.

Er was vorige week twijfel ontstaan over de toekomst van Netwerk. Mediadirecteur Ton Verlind (KRO) meldde in Spreekbuis, het interne blad van de publieke omroep, dat de KRO in september 2007 wilde stoppen met het programma. De KRO zou zich volgens Verlind in de huidige samenwerking niet genoeg kunnen profileren.

Een vroegtijdig einde van de actualiteitenrubriek, die begin september onder meer scoorde met de onthulling dat het openbaar ministerie bewijsmateriaal had achtergehouden in de Schiedamse parkmoord, hing in de lucht. Diverse media namen de datum van 1 september 2007 over.

,,Alledrie de omroepen, dus ook de KRO, hebben nu afgesproken zich te houden aan de periode tot 1 september 2008'', aldus Gijs van Beuzekom, namens de NCRV een van de drie hoofdredacteuren van Netwerk. ,,Daarover hebben wij absoluut geen hooglopende discussies gevoerd. Wij waren het snel eens.''

De drie omroepen hebben nog geen afspraken gemaakt over de periode na 2008. Van Beuzekom: ,,Ook de KRO heeft nog geen besluit genomen wat de omroep wil met Netwerk, heeft Verlind ons verzekerd.''

Netwerk en andere programma's die door meer omroepen worden gemaakt, zoals Twee vandaag (TROS, AVRO) en Nova (VARA, NPS) staan in de nieuwe omroepplannen van het kabinet onder druk. Omroepen zouden zich volgens het kabinet meer moeten profileren en minder moeten samenwerken. Maandag 10 oktober bespreekt de Tweede Kamer de omroepplannen met staatssecretaris Van der Laan (Media, D66).

Als de KRO eerder zou stoppen met Netwerk, zou dat het einde betekenen van de actualiteitenrubriek. De EO en de NCRV kunnen de kosten van het programma samen niet opbrengen. Bovendien vervalt de zendtijd als de samenwerking stopt. Bij Netwerk werken circa zeventig mensen, verdeeld over de drie producerende omroepen.