`Kinderen opvangen, maar niet op school'

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) wil niet dat scholen als kinderopvang gaan dienen. Dat schrijft ze op haar weblog in reactie op een plan van de PvdA en de VVD om scholen te verplichten elf uur per dag open te zijn om kinderen op te vangen. Wel staat Van der Hoeven ,,sympathiek'' tegenover de gedachte van een ,,sluitende dagopvang'' voor kinderen van werkende ouders.

In een motie van PvdA en VVD, die vorige week bij de Algemene politieke beschouwingen werd ingediend, stellen de partijen dat basisscholen vanaf 1 januari 2007 van half acht 's ochtends tot half zeven 's avonds kinderopvang moeten bieden. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei in een verklaring dat er hard moet worden gewerkt en dat het ,,gesjouw met kinderen'' afgelopen moet zijn.

Van der Hoeven vraagt zich af ,,of de indieners de consequenties wel goed hebben doordacht''. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen, aldus de minister: over de organisatie, de financiering en de kwaliteit van de mensen die de kinderen opvangen.

Eerder reageerden onder meer de onderwijsbond AOb en vakbond AbvaKabo FNV uiterst negatief op de motie. Corrie van Brenk, landelijk bestuurder Kinderopvang van AbvaKabo FNV, noemde de plannen ,,een miskenning van het werk en een keiharde klap in het gezicht van leidsters in de buitenschoolse opvang.''