Jeans

,,Het woord kweekvijver wil ik niet meer horen. Jeans is negentien jaar geleden begonnen als een workshop om jong, onbekend talent de kans te geven op een podium – en in de loop der jaren zijn er inderdaad veel mensen uit voortgekomen, die later heel bekend zijn geworden: Lenette van Dongen, Tony Neef, Brigitte Nijman, Laura Vlasblom, Ellen Evers, Bastiaan Ragas, noem maar op. Maar er kleeft aan dat woord ook iets van een schoolopleiding, iets van amateurisme zelfs, en daar is allang geen sprake meer van. We hebben nu bijvoorbeeld ook mensen die al een paar jaar in musicals van Joop van den Ende hebben gestaan. We zijn een volwaardige, professionele theaterproductie geworden, met zo'n 120 voorstellingen per seizoen. Het woord kweekvijver past niet meer bij ons, daarvoor zijn we veel te professioneel geworden.''

Bert Stoots (64) is vanaf het prille begin muzikaal leider van de theatershow Jeans, waarvan de vijftiende editie – met acht vocalisten en vijf musici – en vanaf vanavond op tournee gaat. Het idee kwam voort uit het NCRV-programma Kwistig met muziek, waarin onder zijn leiding veel oude hits werden gespeeld en gezongen. Dick van den Ende, die dat programma produceerde, ging in 1986 met de VUT. Stoots en Van den Ende (geen familie van Joop) besloten daarop met dit repertoire – en met de bestaande begeleidingsbanden van Kwistig met muziek – workshops voor jonge artiesten te organiseren.

,,Ergens in ons achterhoofd hadden we wel het idee om daarmee ooit iets in het theater te doen, maar dat was nog erg vaag. In oktober 1986, toen we dertien mensen en twintig minuten materiaal hadden, hebben we dat in de kleine zaal in `t Spant in Bussum aan een groep theaterdirecteuren laten zien. Prompt konden we veertig voorstellingen boeken. Die eerste tournee was zo succesvol, dat we meteen voor de vraag stonden of we nog een tweede Jeans zouden maken. Dat zijn er intussen dus vijftien geworden, terwijl het boeken voor nummer zestien alweer is begonnen.

,,Het repertoire is nooit op. Alles bij elkaar hebben we al bijna 700 nummers gedaan – vijftien keer 55 – maar er is nog veel meer. Het Hitdossier is mijn bijbel. Eerst deden we alleen nummer één-, twee- of drie-hits, maar nu kiezen we ook voor lp-stukken die toch heel bekend zijn geworden. Iedereen heeft er wat mee; het is de muziek waarbij je elkaar voor het eerst hebt gekust, of voor het eerst met elkaar naar bed bent gegaan. Jeans is ook wel eens een jukebox genoemd, maar daar ben ik het niet mee eens. Het is geen concert. Er staat geen rij microfoons op het toneel, waar alle acht zangers om de beurt een liedje zingen. Nee, het is een theatervoorstelling met popnummers. Er is dans, er is licht, er zijn onnoemelijk veel verkledingen. En elke voorstelling bestaat uit blokjes: een ode aan deze of gene, een sfeertje, een genre, een paar nummers die achter elkaar een verhaaltje vormen. Dat is het concept.

,,We doen niet aan imiteren, we geven er een eigen interpretatie aan. Het kan ook wel gebeuren dat een mannennummer wordt gezongen door een meisje, zodat het een totaal andere impact krijgt. Natuurlijk hou ik in mijn arrangementen wel vast aan de herkenbare loopjes – de introotjes, de beroemde basloopjes – maar toch probeer ik ook zo veel mogelijk een eigen `soundje' te maken. Veel hits zijn gitaarnummers. Dan is het leuk iets tweestemmigs met gitaar en piano te verzinnen, of een fluit eraan toe te voegen. Dat is toch iets heel anders dan een jukebox.''

Jeans 15: tournee t/m 27/3. Inl. (030) 2673762, www.jeanscompany.nl

    • Henk van Gelder