Eerste verlies voor AZ en RKC

AZ en RKC hebben voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden. AZ verloor gisteren in Breda met 2-1 bij NAC. RKC leed zaterdag in Waalwijk een 3-2 thuisnederlaag tegen FC Utrecht. Hierdoor is Feyenoord na zes speelronden de enige eredivisieclub zonder puntenverlies.

AZ verspeelde de koppositie even onnodig als verrassend. De Alkmaarse ploeg nam al snel een voorsprong door Sektioui en ging op zoek naar een hogere score. In plaats van 0-2 werd het een kwartier na rust 1-1 door Slot en later zelfs 2-1 door de Colombiaanse Zwitser Vonlanthen, de huurling van PSV die bij NAC wél in aanmerking komt voor een basisplaats.

Geheel overeenkomstig de eerste vijf competitieduels domineerde AZ aanvankelijk de wedstrijd. Met snel combinatievoetbal creeerde de ploeg van trainer Van Gaal ook zonder de geschorste Landzaat de ene na de andere kans. Het was alsof vooral de Georgiër Arveladze – vorige week tegen Ajax samen met de Deen Perez nog goed voor vier treffers – te veel tijd en ruimte bij het afwerken kreeg.

De topschutter van de eredivisie verzuimde tot drie keer toe in kansrijke positie om zijn doelpuntentotaal in de competitie naar de dubbele cijfers te brengen. Ook De Cler, Jaliens (paal) en Perez konden doelman Van Zwam niet passeren. Zo kon het gebeuren dat AZ dankzij de treffer van Sektioui slechts met een 1-0 voorsprong ging rusten.

Ook na de hervatting kreeg AZ mogelijkheden verder afstand te nemen. Arveladze, die vaak voor buitenspel werd teruggefloten, raakte onder meer de paal. Gesteund door het luidruchtige thuispubliek kwam NAC iets beter in de wedstrijd en gaf het AZ in het laatste half uur van de wedstrijd een onverwacht lesje in effectiviteit.

NAC vierde de zege als een heus titelfeest. De spelers bleven ruim een kwartier op het veld en dansten, sprongen en liepen een lange ereronde. Teleurgesteld over de onnodige nederlaag liet Van Gaal zijn spelers ruim een half uur uitlopen. Komende donderdag moet AZ in het UEFA-Cuptoernooi voor eigen publiek een 5-3 achterstand tegen het Russische Krylya Sovetov ongedaan maken.

In Waalwijk bleef RKC voor het eerst dit seizoen zonder winst. Middenmoter FC Utrecht wist na de pauze een 1-0 achterstand in een 3-1 voorsprong om te buigen. In blessuretijd scoorde de thuisploeg nog tegen.

In Rotterdam won middenmoter Sparta gisteren met 2-0 van subtopper Heracles. Van den Bergh scoorde op Spangen twee keer voor eigen publiek .