Een arme, eenzame centralebankpresident ver van huis

Kennelijk had Antonio Fazio gedacht dat hij het kleine stukje 19e straat tussen de hoofdkwartieren van de Wereldbank en het IMF wel even ongemerkt te voet kon overbruggen. Maar de president voor het leven van de Italiaanse centrale bank liep zaterdag hopeloos vast in een mierenhoop van verslaggevers, cameramannen en fotografen. De grote vraag van het forse Italiaanse perscontingent: wanneer vertrekt hij als topman van de Banca d'Italia?

Fazio staat al geruime tijd onder druk om op te stappen, sinds bleek dat hij het actief opnam voor de Banca Popolare Italiana in de overnamestrijd met ABN Amro om de bank Antonveneta. Maar omdat de bankpresident onaantastbaar is, blijft hij gewoon zitten. Donderdag viel ook de passieve steun van premier Berlusconi weg, toen de Italiaanse minister van Financiën Domenico Siniscalco opstapte, mede uit protest tegen het hardnekkig aanblijven van Fazio. Berlusconi dringt nu ook aan op Fazio's vertrek, zij het te laat om Siniscalco voor zijn regering te behouden.

In een vlaag van daadkracht werd Giulio Tremonti meteen die donderdag aangewezen als Siniscalco opvolger. Tremonti zat dezelfde avond al in het vliegtuig naar Washington en nam vrijdagavond al deel aan de G7-bijeenkomst die voorafgaat aan de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Samen met Fazio, hoewel `samen' een groot woord is: tussen Tremonti en Fazio is weinig liefde. Tremonti stapte vorig jaar zomer op als minister van Financiën toen zijn voorstel voor een grootscheepse hervorming van Fazio's Banca d'Italia stukliep op Fazio's politieke vrienden in de Italiaanse regering. Kern van Tremonti's voorstel was het weghalen van het bankentoezicht bij Fazio – exact die toezichtstaak die Fazio in de zaak-Antonveneta lijkt te hebben misbruikt.

De wraak van Tremonti gaat ver. Fazio kwam onlangs in het nieuws toen hij een televisieploeg die hem staande hield dreigde door zijn lijfwachten `af te laten rossen'. En wat deed Tremonti vrijdag, toen hij in de lobby van zijn Washingtonse hotel door de pers werd opgewacht? Met een imitatie van het accent van Fazio (een als nogal boers ervaren variant uit Frosinone, onderin Lazio) dreigde hij schertsend de aanwezigen met het zelfde lot.

De kans dat Fazio hierover weer verhaal bij Tremonti kan halen is klein, omdat de nieuwe minister van Financiën dit weekeinde zijn voornemen uitvoerde om de centrale bankier ,,volkomen te negeren''.

Sterker nog: Tremonti maakte vol gebruik van zijn rechten als minister om Fazio te verbieden zondag deel te nemen aan de vergadering van het Development Committee, het hoogste orgaan van de Wereldbank. Waarop de bankier al op zaterdag het vliegtuig terug naar Rome nam.

    • Maarten Schinkel