Chinese blogs onder vuur

China gaat de vrijheid van online-nieuwssites en -blogs beperken. Er komen onder meer camera's in internetcafés te hangen en websites zonder officiële toestemming worden gesloten.

Dit meldt de Xinhua News Agency (xinhuanet.com), de spreekbuis van de Chinese communistische regering. Nieuwssites en weblogs mogen hun eigen verhalen alleen publiceren als ze eerst gelezen en goedgekeurd zijn door een overheidsinstantie.

China telt 100 miljoen internetters. Terwijl de rest van de wereld dankzij weblogs en nieuwssites een opleving kent van civic journalism (iedereen kan eenvoudig zijn eigen medium beginnen), worden de nieuwsstromen in China zeer beperkt. Volgens nieuwssite Wired.com worden er in Shanghai camera's opgehangen in internetcafés en moeten bezoekers zich legitimeren voordat ze een openbare computer kunnen gebruiken.

De nieuwe internetregels zijn het vervolg op een tijdelijke beperking die de Chinese regering haar bevolking in november 2000 oplegde. Vorige maand kwam de Amerikaanse provider Yahoo nog in opspraak wegens hulp aan een onderzoek naar de Chinese internetjournalist Shi Tao. Tao werd in april veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens het prijsgeven van staatsgeheimen.

RSF (Reporters Sans Frontières) beschuldigde Yahoo van medeplichtigheid. Zij hebben een handboek voor bloggers en cyberdissidenten beschikbaar gesteld, waarin wordt uitgelegd hoe internetters anoniem een weblog kunnen publiceren. Daarnaast bevat de handleiding tips om censuurfilters te omzeilen.

www.nrc.nl/mediaHandboek RSF