Castelen watervlug én trefzeker

Met een doffe knal en een mislukte voorzet heeft Romeo Castelen zijn ploeg naar de ongedeelde koppositie geschoten. De pas herstelde buitenspeler maakte de twee openingstreffers voor Feyenoord, dat tegen FC Twente zijn zesde seizoenszege behaalde. Door het verlies van AZ en RKC gaat het ongeslagen elftal uit Rotterdam-Zuid nu alleen aan de leiding in de eredivisie.

Feyenoord dankte de 3-1 zege in Enschede aan de terugkeer van Castelen. Vorig seizoen was de van ADO overgekomen speler een revelatie. Zijn startsnelheid én wendbaarheid bleken sterke wapens. Zijn doelgerichtheid was groter dan in zijn Haagse periode, toen hij zelden tot scoren kwam. Hij maakte het afgelopen speeljaar tien competitietreffers en hoopt dit aantal te overtreffen. ,,Ik wil mijn spel op alle fronten verbeteren'', sprak de kleine aanvaller, die naar eigen zeggen minder ingehouden moet spelen.

Zijn voorzet moet ook nog beter worden, beseft de 22-jarige Surinamer. Vanaf de hoekvlag produceert hij te veel afzwaaiers. Tegen Twente leidde een mislukte voorzet tot het tweede doelpunt voor Feyenoord. Hij wilde de bal bij de tweede paal voorgeven aan de vrijgelopen Shinji Ono, die net als hij na een langdurige blessure een sterke rentree maakte. De onervaren Twente-keeper Remko Pasveer doorzag de bedoeling, maar stompte de bal in zijn eigen doel. ,,Een mazzeltje'', lachte de matchwinnaar.

Zijn eerste treffer was indrukwekkender; met zijn minder sterke linkerbeen profiteerde Castelen met een hard schot van slordig uitverdedigen in de vijandelijke defensie. Castelen had zijn terugkeer kunnen bekronen met nog twee doelpunten, wist hij na afloop. Hij overspeelde zijn Griekse mandekker Konstantinos Loumpoutis, die hem voor rust in kansrijke positie aan het shirtje trok. ,,Als ik was gaan liggen, had ik een pingel gekregen, maar zo zit ik niet in elkaar'', verklaarde hij.

Castelen speelde gisteren pas zijn tweede wedstijd in het basisteam van Feyenoord, nadat hij begin augustus een hamstringblessure had opgelopen. Twee weken geleden vierde hij een invalbeurt tegen NEC met een doelpunt. Vorige week werd hij in de slotfase tegen Heerenveen gewisseld voor Ali Boussaboun, de nieuwkomer van NAC die hem de eerste speelmaand niet erg overtuigend had vervangen. De concurrentiestrijd op de rechtsbuitenplaats – Tim Vincken is nog geblesseerd – lijkt een uitgemaakte zaak. Romeo Castelen, immer bescheiden: ,,Ik moet keihard werken voor mijn plekkie.''

Zijn spieren lijken van glas, zo breekbaar is het lichaam van de watervlugge Surinamer. Vorig seizoen had hij een dijbeenblessure, vlak nadat hij door Marco van Basten was opgeroepen voor het Nederlands elftal. Een terugkeer in Oranje zit er dik in. De bondscoach heeft een zwak voor de buitenspeler die met krijt aan de schoenen voetbalt; zo dicht speelt hij tegen de zijlijn aan.

Onder de vorige clubtrainer Ruud Gullit moest hij in het 4-4-2-systeem van Feyenoord vaker mee verdedigen. Onder de huidige coach Erwin Koeman rendeert hij beter in het 4-3-3-systeem. Het Nederlands elftal speelt in een soortgelijke opstelling en mede daarom is Castelen een kandidaat voor een basisplaats. Tot zijn eigen verrassing zit hij in de voorselectie van Oranje, dat zich komende maand kan kwalificeren voor het WK. ,,Ik ben net fit en zit er nu al bij. Dat zegt genoeg over het vertrouwen van de bondscoach.''

Zonder zijn enige volwaardige buitenspeler was Feyenoord vleugellam en afhankelijk van de grillen van de twee centrumspitsen. Dirk Kuijt en Salomon Kalou camoufleerden het beperkte aanvalsspel, zoals zij vorig seizoen ook de uitblinkersrol hadden vervuld. Tegen Twente speelde het koningskoppel K2 onder de maat. Kuijt maakte in blessuretijd nog wel een (geluks)doelpunt, zijn zesde van het seizoen. Weer stompte Pasveer de bal in eigen doel. Het was een bevrijdende treffer voor Feyenoord, nadat Ramon Zomer de thuisploeg met een rake kopbal aan de gelijkmaker had laten ruiken. In plaats van 2-2 werd het 1-3.

Kalou werd tot zijn zichtbare ongenoegen gewisseld. De Ivoriaan zou volgens zijn trainer wel eens last gehad kunnen hebben van de nationale discussie over zijn aanvraag voor een Nederlands paspoort. De `valse' linksbuiten leek gisteren in dromenland en was na afloop niet aanspreekbaar. Hij wil dolgraag met Oranje naar het WK, maar krijgt van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken geen uitzonderingspositie bij de behandelprocedure.

Niet de vermoeide Castelen, maar de slome Kalou werd in de slotfase naar de kant gehaald. Het wisselbeleid van Koeman was veelzeggend voor de groeiende mogelijkheden bij Feyenoord. Zo was Ono na een maandenlange afwezigheid ouderwets op dreef op het middenveld, hoewel hij volgens zijn trainer te aanvallend speelde. Castelen kreeg geen openlijke kritiek. Hij weet wat hem te doen staat. ,,Een paar momenten vlammen, een paar goeie voorzetten, dan heb ik mijn werk goed gedaan'', sprak hij vier dagen voor het UEFA-Cupduel tegen Rapid.

In Boekarest moet Feyenoord zich komende donderdag na een 1-1 gelijkspel in de thuiswedstrijd zien te plaatsen voor de tweede (groeps)ronde. Uitschakeling zou een sportieve én financiële tegenvaller betekenen voor de wisselvallige ploeg. Feyenoord is nog lang niet in topvorm, erkende Koreman. Maar met de terugkeer van Ono en Castelen is de winnende trainer wel twee potentiële topspelers rijker.

FC Twente

1

Feyenoord

3

Ruststand 0-1. 26. Castelen 0-1, 46. Castelen 0-2, 85. Zomer 1-2, Kuijt 1-3. Schds: Luinge. Tsch: 13.250.

    • Jaap Bloembergen