Bij Meeuwis klinkt alles gezellig

Met drie uitverkochte concerten in de Amsterdamse Heineken Music Hall, viert zanger Guus Meeuwis zijn tienjarig jubileum. Hierna begint naar zijn zeggen een `nieuw tijdperk'. De eerste tien jaar sloot Meeuwis af met een monsterhit: zijn versie van Hazes' Geef Mij Je Angst stond deze zomer maanden op één. Toeval of niet: misschien solliciteert Meeuwis hiermee wel naar de sinds André Hazes' dood nog altijd openstaande functie van Zanger Des Vaderlands. Uit piëteit is er een tijdje niet over gerept, maar het wordt tijd dat na Willy Alberti en Hazes een nieuwe stem die plaats opeist. Marco Borsato is te hoogdravend en Ali B te internationaal, maar Meeuwis is een uitstekende kandidaat: gedecentraliseerd, want wonend in Brabant, en met een vriendelijk, open geluid.

Bovendien zijn er weinig zangers die zo naturel op het podium staan als Meeuwis. 5500 mensen waren er vrijdagavond in de Heineken Music Hall, oftewel, zoals hij zelf zei, evenveel als het aantal inwoners van zijn geboortedorp. Ondanks die overdaad stond hij er onopgesmukt bij, en dat ook zonder valse bescheidenheid of gewoonheidsdwang. Meeuwis staat aan de rand van het podium, zingt, babbelt met de zaal, pogoot een stukje en houdt verder op de plaats rust. Als hij het vraagt, vormen alle aanwezigen met hun handen in de lucht een huizendak, doen alsof ze huilen, of kijken in de verte om zijn liedje Zo Ver Weg uit te beelden.

Meeuwis weet hoe hij de luisteraar bij zijn lied moet betrekken. Met zijn makkelijke, sonore stem zingt hij zo onnadrukkelijk dat het bijna praten lijkt, waardoor je je persoonlijk aangesproken voelt. En zijn boodschap is er een van verpletterend optimisme. Bij Meeuwis geen droevig gestaar in een glas bier. Nee, we moeten onze zegeningen tellen. Ieder liedje dat met ellende begint, eindigt met de triomf van goede wil. En als hij het al over `eenzaamheid' heeft, klinkt het nog steeds gezellig.

Het concert is, net als de vorig jaar verschenen cd Levensecht, een hitoverzicht, openend met zijn eerste succes Het Is Een Nacht en via Kedeng Kedeng naar het loflied Brabant. De riante band, met onder meer vier blazers, een accordeonist, twee slagwerkers en een pianist, geeft de kleinkunstachtige liedjes een organische omlijsting. Onderwijl wisselt Meeuwis bezinning af met feestgedruis. Met een volkszanger als Meeuwis kunnen we er weer tegen.

Concert: Guus Meeuwis. Gehoord: 23/9 Heineken Music Hall, Amsterdam. Herh.: 26, 27/9 aldaar.

    • Hester Carvalho