`Bedankt namens de aspiranten van Vlaanderen en Wallonië'

Dagblad De Morgen heeft het over `wereldwonder' Tom Boonen, Het Laatste Nieuws spreekt van `wereldster' en Le Soir heeft het over `Un grand Tom'. Vlaanderen en de rest van België is even buiten zinnen door de magistrale sprint waarmee Tom Boonen gisteren in Madrid wereldkampioen werd. Vooral de Vlaamse pers kwam altijd al woorden tekort om de renner uit Balen (`De God van Balen') de hemel in te prijzen.

De politiek commentator van Het Laatste Nieuws geeft aan Boonens wereldtitel een breder perspectief. ,,Al wie beweert dat de jonge generaties van vandaag opgegroeid zijn met te veel luxe en te veel comfort om nog diep in het rood te te kunnen gaan, die heeft nu lik op stuk gekregen'', schrijft hij.

De zege van Boonen wordt in de media vooral gevierd als een Belgische overwinning. Alom wordt de teamgeest en de opofferingsgezindheid van het team geprezen. De Franstalige krant Le Soir noemt in het bijzonder de jonge Waalse renner Philippe Gilbert, die in dienst van de Vlaming Boonen reed. Ploegleider José de Cauwer wordt door velen vergeleken met voetbalcoach Guy Thijs die de Rode Duivels in 1986 naar de halve finales van het WK in Mexico leidde.

Ook het publiek ziet de overwinning van Boonen als een succes voor heel België. Zo blijkt ook uit de tientallen lezersbrieven in Het Laatste Nieuws. Een jonge lezer dankt Boonen namens ,,de aspiranten van Vlaanderen en Wallonië voor dit mooie voorbeeld''. In dezelfde krant onthult Boonens moeder dat zij haar zoon boterhammen met choco gaf, nadat hij vermagerd uit de Ronde van Spanje was teruggeerd. Zijn oma Louisa: ,,'t Is een echte Boonen hè. Zijn overgrootvader versloeg in '14-'18 de Duitsers. Tom heeft vandaag de hele wereld verslagen.''