Ayaan goes Europe

Het gaat niet goed met de Nederlanders in Europa. Dat wil zeggen: als de jaarlijkse door het blad European Voice georganiseerde verkiezing van de Europeaan van het Jaar als graadmeter wordt genomen. Op de vorige week gepubliceerde shortlist van vijftig genomineerden prijkt geen enkele naam van een in Europa actieve Nederlander. `We' moeten het doen met Ayaan Hirsi Ali, Tweede-Kamerlid voor de VVD, maar die is toch meer van Den Haag dan van Brussel. Zij is ingedeeld bij de categorie `campaigner' van het jaar en moet het daarbij onder andere opnemen tegen het duo Bono/Bob Geldof (vanwege hun inspanningen voor Afrika). Uit de winnaars van de in totaal negen categorieën wordt uiteindelijk één Europeaan van het jaar gekozen.

Vorig jaar hoorde Frits Bolkestein nog bij de genomineerden als Europees Commissaris van het jaar, terwijl Johanna Boogaard (D66) tot de top vijf van beste Europese volksvertegenwoordigers was doorgedrongen. Beide werden het weliswaar niet, maar toch: ze waren genoemd.

De verkiezing is zeer open. Het zijn de lezers van het binnen de inner circle van Europees Brussel zeer veel gelezen European Voice die hun stem mogen uitbrengen. Eind november zal de winnaar bekend worden gemaakt.