ABN Amro eigenaar bank Antonveneta

Na een maanden durend gevecht is ABN Amro er in geslaagd een meerderheidsbelang in de Italiaanse bank Antonveneta te verwerven. Dat heeft ABN Amro vanochtend bekendgemaakt.

De Nederlandse bank neemt de 40 procent van de aandelen Antonveneta over die in het bezit zijn van haar rivaal Banca Popolare Italiana (BPI) en enkele van BPI's bondgenoten. Met de verkoop is 3,2 miljard euro gemoeid. ABN Amro controleert straks 70 procent van Antonveneta. De Nederlandse bank bereidt een bod van 26,50 euro per aandeel voor op het resterende pakket.

Met de ondertekening van het contract voor de koop van de BPI-belang komt een einde aan een bizarre overnamestrijd die in de Europese financiële wereld op de voet is gevolgd. De overnamepoging van ABN werd beschouwd als een lakmoesproef voor de openheid van de Italiaanse bankensector.

De positie van de president van de centrale bank van Italië, Antonio Fazio, is verder verzwakt. Nadat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi vorige week al het vertrouwen in hem opzegde, verbood de kersverse minister van Financiën Giulio Tremonti Fazio dit weekend om Italië te vertegenwoordigen bij de ontwikkelingscommissie van de Wereldbank in Washington. Fazio, die spoedig door justitie zal worden gehoord, blijft desondanks weigeren af te treden. De Italiaanse regering zegt hem daartoe niet te kunnen dwingen.

Fazio, zo wordt alom aangenomen, steunde BPI in haar poging Antonveneta over te nemen. Hij wilde zo voorkomen dat een Italiaanse bank in buitenlandse handen zou vallen. Dit voorjaar bood Fazio BPI de kans om haar belang in Antonveneta te vergroten, terwijl ABN lang moest wachten op eenzelfde toestemming. De schijn van partijdigheid van Fazio werd deze zomer nog eens versterkt na het publiek worden van een nachtelijk telefoongesprek tussen hem en Gianpiero Fiorani, de president van BPI. Hierin zei Fiorani tegen Fazio dat hij hem ,,wel op het voorhoofd wilde kussen''.

Daarmee groeiden de kansen voor ABN. Justitie legde beslag op de aandelen Antonveneta van BPI. De Italiaanse beurswaakhond Consob bevroor het bod van BPI op Antonveneta. Gianpiero Fiorani, de president van BPI, zag zich vorige week gedwongen zijn ontslag in te dienen, nadat justitie juridische procedures tegen hem had geopend wegens beursmanipulatie, handel met voorkennis en het afleggen van valse verklaringen.

Met de overname krijgt ABN Amro de zo fel begeerde vierde `thuismarkt'. De bank is jarenlang op zoek geweest naar zo'n vierde belangrijke markt.

Bankpresident pagina 11