WWW.NRC.NL

Sjacheraars gezocht

Ewoud Sanders schrijft op nrc.nl elke vrijdag een extra aflevering van Woordhoek, zijn column over (in-)correct taalgebruik. In de online aflevering komen lezers aan bod die reageerden op woorden als sjacheraars en kolerelijers. ,,Heeft sjacheraar nu wel of geen antisemitische lading? En gaat kolerelijer terug op het Franse woord colère voor `woede' of op de ziektenaam cholera? Zo schreef Arnout Wurms: ,,U maakt een vergelijking tussen de begrippen sjacheraar en luibak. Naar mijn bescheiden mening heeft het eerste woord een denigrerende betekenis en is het tweede woord veel minder beledigend en meer grappig bedoeld. Ik zou mij ook niet laten uitmaken voor sjacheraar.'' (www.nrc.nl/woordhoek.)

Andere nieuwe rubrieken deze week: Herbert Blankesteijn over de koeling van extreem warme processoren (www.nrc.nl/beet) en de Carrièrecoach (www.nrc.nl/loopbaan), onder meer over een hitsige hoogleraar: ,,De hoogleraar maakte seksuele avances waar Cynthia, zo direct na haar scheiding, geen raad mee wist. ,,Hij was getrouwd, zijn timing was beroerd; ik klapte finaal dicht.''

Discussie: Weer & Talpa

Deze week is er op nrc.nl veel gediscussieerd over de mediapagina's. Veel lezers zijn blij met de uitbreiding, maar sommigen klagen over het veranderde weerblok of ontbrekende zenders in het overzicht. Met name de programma-informatie van National Geographic en Arte worden gemist. Lezer G. Bouwman mist Eurosport in de kolommen. ,,Voor mij mag Talpa wel weer verdwijnen.''

De Talpa-discussie op www.nrc.nl/discussie levert een hoop reacties op. Veel lezers vinden de nieuwe zender maar niets: ,,Talpa is, net als de andere commerciële zenders, op de eerste plaats bedoeld om de reclame zo effectief mogelijk aan de man te brengen. En daar is niks mis mee: op de tv zit een uitknop'', schrijft Peter Noten.

M. Holten ergert zich aan de bezuinigingen op goede publieke programma's als Zembla, Nova en Netwerk. ,,De tv is gemaakt om de massa wat te leren en te informeren, niet om mensen dom te houden en te maken.''

Maar niet iedereen lijdt aan Talpa-vrees. ,,Ik kijk regelmatig naar Talpa. Expeditie Robinson, Barend en Van Dorp en Big Brother zijn vaste kost. Ik zou niet weten wat er mis is met die zender. Ben ik te misschien te dom? Het is volgens mij niet beter of slechter dan RTL4 en 5, SBS6 en RTL7. Azijnpissers en semi-intellectuelen hoeven niet te kijken'', zegt J.D. Heilbrunn.

Ton van Eijden is onder de indruk van de manier waarop Talpa zich manifesteert: ,,Ambitieus, bij vlagen arrogant, en in het offensief. De meeste reacties die ik hier lees, komen volgens mij meer voort uit een soort intellectuele luiheid en missen oprechte nieuwsgierigheid. De omroep durft het aan om vier Nederlandse dramaprodukties neer te zetten, waarbij er zeker twee (Parels en Zwijnen, en de dagelijkse komediesoap Samen) voor televisiebegrippen nieuw zijn. Dat Talpa er voor kiest om te investeren in Nederlands drama is een teken van lef. De meeste publieke omroepen doen dat niet meer'', betoogt Van Eijden.

Interactief

In Economie voor Jou (www.nrc.nl/evj) legt Rolf Schöndorff uit hoe de rijksbegroting in elkaar zit, en waarom na al die jaren zuur Zalm Nederland nu iets zoets voorschotelt. Alle informatie van de rijksbegroting en de departementen is te vinden in het dossier rijksbegroting (www.nrc.nl/dossiers/rijksbegroting2006/). Daar staat ook de interactieve afbeelding waarop de inkomsten en uitgaven in detail zijn te bekijken.

Update

NRC.nl wordt op vaste tijden voorzien van updates.

Ochtendeditie: 10.00 uur (zaterdag 11.00 uur)

Fokke & Sukke: 12.00 uur

Middageditie: 16.00 uur

Digitale krant: 16.30 uur (zaterdag 11.00 uur)

Extra updates in het weekeinde: nieuws over de orkaan Rita en de verkiezingen op Aruba.