Volkspartij ligt voor in eerste telling

De volkspartij Movemiento Electoral di Pueblo (MEP) van premier Nelson Oduber lijkt bij de Arubaanse verkiezingen opnieuw op een overwinning af te stevenen.

Het was gisternacht bij het sluiten van deze krant nog onduidelijk of MEP een absolute meerderheid behaalt of een coalitie aan zal moeten gaan. Premier Oduber heeft gezegd af te treden als het tot een coalitie komt.

De christen-democratische Arubaanse Volkspartij (AVP), onder leiding van Mike Eman, is de belangrijkste tegenstander van MEP. De lokale televisiezender TeleAruba voorspelt dat MEP er met 14 zetels vandoor gaat, terwijl AVP en de nieuwe partij MPA van advocate Monica Arends-Kock respectievelijk zes en één zetel behalen. Zo'n 60.000 Arubaanse stemgerechtigden mochten gisteren hun stem uitbrengen, de opkomst wordt geschat op 86 procent.

Bij de verkiezingen van 2001 behaalde de MEP met 12 zetels een absolute meerderheid, een unicum in de geschiedenis van Aruba, waar coalitievorming gebruikelijk is. De AVP werd vier jaar geleden, na acht jaar in de regering, ruw afgestraft. De oppositiepartij ging toen van tien naar zes zetels. Oppositiepartij PPA was toen goed voor twee zetels, terwijl de OLA van Glenbert Croes, zoon van wijlen Betico Croes, een zetel in de wacht sleepte.

Voor Nederland is de MEP-regering de afgelopen vier jaar een moeilijke gesprekspartner geweest. Discussies over de acceptatie van het homohuwelijk en de door Nederlanders geleide Antilliaans-Arubaanse kustwacht stuitte op veel verzet van premier Oduber en zijn minister van Justitie, Rudy Croes.

Croes is zelf ook bezorgd over de houding van Nederland. Daar Aruba geen financiële steun van Nederland nodig heeft – het eiland draait op de toeristenindustrie – heeft Nederland volgens Croes weinig over Aruba te zeggen. ,,Ik ben alleen verantwoording schuldig aan het Arubaanse parlement, niet aan de Eerste of Tweede Kamer'', aldus de minister van Justitie buiten een stembureau in het dorp San Nicolas. ,,In Nederland zijn we al tweederangs burgers, maar hier in ons eigen land komen wij eerst. Hier doen wij dingen op onze manier.''