`Uitbuiting in China'

Werknemers die weken draaien van 80 tot 90 uur en onbeschermd met giftige chemicaliën werken. Dat soort omstandigheden kwam de Consumentenbond tegen bij bezoeken aan buitenlandse fabrieken van computerfirma's als Acer, Dell, IBM en HP.

De grote computermerken laten hun producten geheel of voor een deel maken in goedkope productielanden. De bond bezocht negen fabrieken in China en de Filipijnen en sprak met werknemers. Eerder deed de bond dat ook al in Mexico. De bond sprak gisteren van ,,erbarmelijke omstandigheden''. Volgens de bond lichten de computerbedrijven de hand met internationale normen en nationale wetgeving. Ze leven ook hun eigen codes niet na over werktijden, loon en veiligheid.

Veel werknemers hebben last van chronische gezondheidsklachten. De lonen zijn meestal onvoldoende om in het levensonderhoud te voorzien. Er is geen vrijheid van vakbond. En de werknemers kunnen nergens heen: bij de meeste lokale firma's bestaan dit soort praktijken.