Toch nog stralend afscheid van UCI

Even leek het congres van de internationale wielerunie in duigen te vallen. Voor vertrekkend voorzitter Hein Verbruggen kwam het toch goed. ,,Het gaat echt om de macht.''

De laatste uren van zijn voorzitterschap hadden voor Hein Verbruggen niet beter uit kunnen pakken. De gisteren vertrokken bestuurder van de internationale wielerunie (UCI) kon tevreden toekijken hoe zijn eigen kandidaat – de Ier Pat McQuaid – onbedreigd als zijn opvolger werd gekozen.

Maar minstens zo belangrijk was het op de valreep oplossen van het slepende conflict tussen de UCI en de organisatoren van de belangrijkste koersen van het wielerseizoen (Ronde van Frankrijk, Italië en Spanje). Volkomen onverwacht kwam de avond vóór Verbruggens vertrek een akkoord tot stand en konden alle voorbereidingen tot een groot juridisch gevecht worden gestaakt. En zo nam de Nederlandse bestuurder gisteren stralend afscheid en mag hij zich levenslang ere-president van de UCI noemen. Een paar dagen eerder nog had hij uit woede over alle tegenwerking de Spaanse hoofdstad verlaten.

Hij had deze week een paar angstige nachten gehad, zo wilde Verbruggen na afloop wel toegeven. Afgelopen woensdag moest een Zwitserse rechtbank nog bepalen of Verbruggen wel het congres mocht leiden, gezien zijn uitgesproken steun aan McQuaid. Dat was de Spaanse tegenkandidaat Gregorio Moreno en zijn bond in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Als we bij die rechter een verkeerd resultaat hadden gehad, was het congres niet doorgegaan'', zei Verbruggen realistisch.

Die verkiezingsperikelen zijn nog onder het kopje incidenten te vangen, het slepende conflict met de drie grote rondes is dat zeker niet. ,,Dat gaat echt om de macht. Die organisatoren leven nog in de jaren tachtig. Beseffen niet dat er niet meer te spotten valt met de ploegen en dus de renners. Een ploeg is tegenwoordig een professioneel bedrijf met wel honderd mensen in dienst.'' En zulke grote bedrijven moeten volgens hem zekerheid hebben over deelname aan de grote wielerrondes en niet, zoals het tot dit seizoen altijd ging, afhankelijk zijn van hun organisatoren.

Basis van het conflict is de ProTour die als geestelijk vader Verbruggen kent. Dit seizoen ging die competitie – een reeks belangrijke wedstrijden waar de beste ploegen zeker zijn van deelname – van start, maar al snel bleek dat de grote rondes weinig zin hadden om naar Verbruggen en consorten te luisteren. Na één seizoen voelde de machtige Tour de France (ook organisator van grote klassiekers) niets meer voor algemene regels op het vlak van bijvoorbeeld puntentelling en marketing. Een breuk lag in het verschiet, hetgeen grote gevolgen voor de wielerkalender zou hebben, maar dat onheil is voor een jaar afgewend.

,,Er werd nog wel gesproken, maar met de ruggen tegen elkaar'', zei UCI-bestuurder Pieter Zevenbergen gisteren in de wandelgangen van het congres. Volgens de Nederlander zag zowel de UCI als de organisatoren van de grote rondes in dat zij elkaar nodig hebben. ,,Beide partijen zijn gaan bewegen. Ik geloof niet dat het aanstaande vertrek Van Verbruggen daarin een rol heeft gespeeld. Maar wel is waar dat hij met name in Frankrijk een symbool is geworden voor alles wat slecht is.''

Nu is overeengekomen dat de grote rondes net als dit seizoen deel uitmaken van de ProTour-competitie en dat de komende maanden vooral gebruikt zullen worden om tot een structurele oplossing te komen. ,,Een heel belangrijke rol hebben de ploegen gespeeld'', zei Zevenbergen. ,,Zij hebben een ongekende solidariteit met de UCI getoond. En dat heeft de rondes denk ik ook wel aan het denken gezet.''

Het voorzichtige akkoord dat donderdag is bereikt heeft overigens nog lang niet alle wonden geheeld. De organisatoren hielden zich op de vlakte over de gemaakte afspraken met de UCI en tekenend is de koele reactie van de Tour de France op de uitverkiezing van de 56-jarige oud-renner McQuaid gisteren. ,,Hij is nog maar net gekozen, dus beoordelen kunnen we hem niet. Het enige dat je kan zeggen is dat hij onafhankelijk moet worden en uit de schaduw moet treden van zijn voorganger. En dat zal behoorlijk moeilijk zijn'', aldus Christian Prudhomme, adjunct-directeur van de Tour.