Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Natuurlijk. In de vierde aflevering van Waterlanders staan de Nederlandse rivieren centraal. Van oudsher stroomden de rivieren breed over het land. Om veiligheidsredenen zijn de stromingen sterk aan banden gelegd. Als het hard regent stijgt het rivierwater teveel, waardoor de schade bij overstromingen groter is. Een van de mogelijke oplossingen is het vergroten en uitgraven van de uiterwaarden. Ned.1, 16.10-16.35 uur

Kassa. De Sony PlayStation Portable vertoont gebreken. Veel van de gloednieuwe spelcomputertjes hebben last van `dode pixels'; doffe plekken op het scherm. Sony wilde de teleurgestelde gamers niet tegemoet komen. Kassa probeert een oplossing te bieden. Verder: wie ooit een huis heeft gekocht, weet dat er voor de diensten van een makelaar veel geld betaald moet worden. De `courtage' loopt vaak in de duizenden euro's. Maar wat doet de makelaar van dat geld? Behartigt hij úw belangen, of vooral die van zichzelf? Tot slot de eerste Kassa-test van dit seizoen. De kritische blik wordt gericht op ovenwanten. Ned 3, 19.00-19.35 uur

Debat-op-1. VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen wil de openingstijden van scholen verruimen zodat kinderen van `s ochtends vroeg tot begin van de avond

onderdak hebben. Dat is goed voor de economie. Het langer open blijven van scholen is slecht voor het kind, luidt de stelling in Debat op 1 met Andries Knevel (EO) en Jacobine Geel (NCRV). VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg gaat in debat met Henk Strietman, directeur van de Besturenraad, de koepel van 2400 christelijke scholen. Volgens hem getuigt het VVD-plan van een bizarre opvatting over opvoeding. Gjalt Jellesma, van de belangenvereniging van Ouders in de kinderopvang (BOink), juicht de openstelling van de scholen toe, maar dat de VVD een beroep doet op vrijwilligers en bijstandsgerechtigden om de opvang te regelen noemt hij onzinnig. Ned 1, 20.30-21.00 uur

Nova.In Lelystad worden spijbelende scholieren en hun ouders verplicht op een opvoedcursus gestuurd. Gedurende enkele maanden werden ze gevolgd met de camera. Ned 3, 22.05-22-35 uur

DRAMA

Midsomer Murders. Een advocaat en zijn buurman overlijden binnen korte tijd van elkaar. De omstandigheden zijn mysterieus. Inspecteur Barnaby gaat op onderzoek uit en ontdekt valse wijnetiketten. Canvas, 21.00-22.35 uur

KRO Detectives. Prime suspect. Eerste deel van een tweedelige aflevering. Hoofdinspecteur Jane Tennison heeft promotie gemaakt, waarbij alle moordonderzoeken van Londen onder haar gezag vallen. Als ze hoort dat een Bosnische vluchtelinge op gruwelijke wijze is vermoord neemt ze persoonlijk het onderzoek over van haar ondergeschikte Simon Finch die daar niet zo blij mee is. Is er sprake van maffiapraktijken of heeft de moord te maken met wat er in Bosnië destijds plaatsvond? Om de waarheid te achterhalen gaat Jane naar Bosnië en dit brengt haar in conflict met haar leidinggevende. Kan Jane toestaan dat iemand zijn gerechte straf ontloopt vanwege staatsbelang?

Ned. 1, 22.30-0.10 uur

DOCUMENTAIRE

The case of OJ Simpson. Reconstructie van de rechtszaak tegen de American Football-ster en acteur die verdacht werd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Discovery Channel, 20.00-21.00 uur

AMUSEMENT

Art school omnibus. Serie waarin bekende Britten een cursus volgen aan de Chelsea College of Arts and Design met als bedoeling dat ze werk maken voor een eigen tentoonstelling. Vanavond een overzicht van de eerste week. BBC 2, 21.20-22.10 uur

SPORT

Wielrennen. Morgen de mannen, vandaag de wegwedstrijd voor de vrouwen. Rechtstreeks verslag in Studio sport dat al om 8.55 uur begint. Ned.2, 8.55-17.20 uur

Voetbal. Het programma `De wedstrijden' heeft vanavond samenvattingen van de wedstrijden Willem II-ADO Den Haag, Vitesse-FC Groningen, PSV-RBC Roosendaal, RKC Waalwijk-FC Utrecht. Talpa, 22.30-23.45 uur

DIGITALE KANALEN

Voor de kritische consument: op de site van het programma kassa zijn de voorgaande afleveringen nog eens te bekijken.

http://kassa.vara.nl

LEZERSTIP GEVRAAGD

Heeft u een mooie serie gezien op Nederland 3 of Net 5? Waar zitten de verborgen juwelen van de radio- en televisieweek? Laat het ons weten via onze website www.nrc.nl/media en wij zetten uw tip in deze rubriek.