Televisie Overige films

Modern Times (Charles Chaplin, 1936, VS). Een der klassiekste filmklassiekers is Chaplins laatste zwijgende film (toen dat al zeven jaar niet meer de gewoonte was) en vertoont diens laatste optreden als gentleman tramp. Charlie draait door als lopendebandarbeider en wordt samen met Paulette Goddard tot een zwerversbestaan gedwongen in een onrechtvaardige wereld. Ned.3, 14.25-15.50 uur

I.Q. (Fred Schepisi, 1994, VS). De acteurs hebben merkbaar lol in ombekommerde romantische komedie. Eenvoudige automonteur Tim Robbins valt voor reeds verloofde, hyperintelligente blondine Meg Ryan. Walter Matthau speelt de rol van Albert Einstein (!) annex aimabele koppelaar. Net5, 19.10-21.00 uur

The Real Blonde (Tom DiCillo, 1997, VS). Regisseur van Living in Oblivion maakte een betrekkelijk oppervlakkige satire over de New Yorkse reclame- en soapwereld. Met Matthew Modine als snobistisch dus werkloos acteur en een bijrol van Kathleen Turner als casting agent. RTL5, 20.00-22.05 uur

The Prince of Egypt (Brenda Chapman e.a., 1998, VS). Bewonderenswaardige animatiefilm van Spielbergs Dreamworks-filmstudio over Mozes blies de klassieke bijbelfilm nieuw leven in en bleek een religieus correcte propagandafilm. RTL7, 20.30-22.25 uur

My Best Friend's Wedding (P. J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel's Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantic comedy. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. Homoseksueel Rupert Everett onderstreept dat vriendschap belangrijker is dan liefde.

Net5, 21.00-22.55 uur

Se7en (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formulefilm waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek zijn naar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij over het Kwaad. Veronica, 22.00-0.20 uur

Wat zien ik? (Paul Verhoeven, 1971, Nederland). Op drie na succesrijkste Nederlandse film aller tijden. Tweetal bestsellers van Albert Mol stond model voor Verhoevens enige komedie. Ronnie Bierman speelt de Amsterdamse prostituée Blonde Greet wier klanten stuk voor stuk op bizarre wijze aan hun gerief komen. Onderwijl heeft ze een onbetaalde verhouding met het lafhartige burgermannetje Piet Römer. RTL7, 22.25-0.10 uur

Phileine zegt sorry (Robert Jan Westdijk, 2003, Nederland). De regisseur van Zusje verfilmde het gelijknamige boek van Ronald Giphart met Kim van Kooten in de titelrol. Phileine reist haar vriendje achterna naar New York waar hij in een experimenteel toneelstuk met de billen bloot gaat. Deze krant vond dat de ,,feestelijke, orgastische film nou juist dat belangrijkste, gevoel, ontbeert''. Ook met Michiel Huisman. Ned.3, 22.35-0.10 uur

A League of Their Own (Penny Marshall, 1992, VS). Meisjesvariant van de doorsnee-honkbalfilm over de in 1943, uit gebrek aan mannen opgerichte All American Girls Professional Baseball League. Met Geena Davis, Madonna en Tom Hanks als de barse coach. Net5, 22.55-1.20 uur

Lucky Numbers (Nora Ephron, 2000, Frankrijk/VS). Lichtgewicht komedie met John Travolta als tv-weerman met schulden. Samen met Tim Roth en Lisa Kudrow probeert hij een loterij op te lichten. VRT, 23.50-1.35 uur

Sugarland Express (Steven Spielberg, 1974, VS). Enerverend speelfilmdebuut van Spielberg is een grass roots-avontuur met bittere ondertoon. Texaans kindvrouwtje Goldie Hawn en ontsnapte echtgenoot William Atherton gijzelen politieman Ben Johnson en gaan op weg om hun baby weg te halen bij een pleeggezin. Terwijl de achtervolgende politiemacht uitdijt, groeit het tweetal uit tot volkshelden. Veronica, 0.20-2.25 uur

East of Eden (Elia Kazan, 1955, VS). In emotioneel aangezette verfilming van de door Kaïn en Abel geïnspireerde roman van John Steinbeck speelde James Dean de eerste van de drie hoofdrollen die zijn oeuvre zou gaan omvatten. Op het Californische platteland van 1917 hongert Dean naar de liefde van vader Raymond Massey, wiens voorkeur naar andere zoon uitgaat.

Oscar voor bijrol van Jo Van Fleet. ZDF, 0.20-2.10 uur, tweetalige uitzending.

The Missouri Breaks (Arthur Penn, 1976, VS). Prestigieuze, wrede western bezwijkt onder het gewicht van Marlon Brando en Jack Nicholson, die respectievelijk een huurmoordenaar en een paardendief spelen. Overlevering wil dat regisseur Penn zich Brando's dictaten liet welgevallen. Ook met Harry Dean Stanton, Frederic Forrest. BBC1, 0.50-2.55 uur