Televisie Film van de dag

De wisselwachter.In 1983 had regisseur Jos Stelling een film gemaakt met cabaretier Freek de Jonge, De illusionist. Dat was geen onverdeeld genoegen geweest. Maar aan de positieve kant van de balans stond dat Stelling zo Jim van der Woude had gevonden, de zwijgende droogkomiek met het elastieken gezicht die lang bij Hauser Orkater had gespeeld. Met hém maakte Stelling zijn volgende film, De wisselwachter, naar een novelle van Jean-Paul Franssens. Aan een betekenisloze spoorlijn wacht de wisselwachter in zijn huisje op het voorbijkomen der treinen, waarna hij de wissel om zet. Op een dag stapt daar een vrouw uit de trein en zoekt een plaats in het huisje. Pogingen om met de wisselwachter in gesprek te komen lopen op niets uit; de mond van Jim van der Woude blijft dicht als een sarcofaag.

De wisselwachter is eigenaardig in de letterlijke betekenis van het woord. De film kan zijn volle rijkdom alleen laten zien aan wie bereid is zich naar de wetten van Stelling te schikken. (Jos Stelling, 1986) Ned. 3, 19.15-20.55 uur