Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Tassenmannen

Jonge mannen gaan de straat op met hippe tasjes, zien Lukas Keijser (tekst) en Jørgen Krielen (foto's)

Waar laat ik mijn geld, mijn sigaretten en make-up als ik de straat op ga? Het typische vrouwenprobleem, dat meestal wordt opgelost met een handtas, blijkt tegenwoordig ook voor mannen te gelden. Veel jongens in de stad lopen met een kleine tas om hun schouder.

Het grootste deel van deze jongens is allochtoon. Hun tasjes zijn mooi vormgegeven en van dure merken als Gucci en Vuitton. Hoewel we ze veel tegenkomen in Amsterdam, wil geen van hen op de foto. Een ervan, een hippe, lange jongen, zegt zelfs: ,,Het kan echt niet, ik word gezocht.''

Maar de trend is inmiddels ook door andere jongens opgepikt, al hebben zij vaak minder mooie exemplaren. Simon (22) heeft zijn `handtas' – waarin paspoort, sigaretten, een camera en een boek – uit een winkel voor outdoorartikelen. Het is een bruine glimmende. Hij noemt de tasjes comfortabel. Bovendien, zegt hij ,,zie je er best goed mee uit''. Kunstenaar David (25) heeft een kleine tas met twee vakken waarin hij een agenda, tabak, een portemonnee, een aansteker, wiet en een schetsboek meedraagt. Hij heeft hem van zijn vriendin gekregen, vertelt hij, alweer zo'n drie jaar geleden.

De tasjestrend onder mannen is te verklaren doordat jongens met veel meer de deur uitgaan dan voorheen. Duncan (25) neemt bijvoorbeeld behalve een sleutelbos en portemonnee, ook een mobiele telefoon en een iPod mee. ,,Dat past niet allemaal in mijn broekzakken'', zegt hij. Zijn tas kreeg hij via een actie bij de Postbank. Er zitten gaatjes in waar de hoofdtelefoons van de iPod in passen. Simon heeft ook zijn paspoort bij zich, zoals tegenwoordig verplicht is.

Léon (29) die een oud cd-tasje om heeft hangen, denkt dat veel jongens ook kleine tassen hebben uit praktische overwegingen. ,,Hoe groter, hoe zwaarder'', zegt hij. Een andere reden die hij noemt is dat ze gewoon hip zijn. Maar worden ze ook niet makkelijk gejat? Nee, zegt Simon, dat gaat bijna niet, want je draagt ze als een postbode om je nek.