Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Somaliland arresteert terroristen

De politie van Somaliland heeft gisteren en donderdag in totaal vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht deel uit te maken van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Ze zouden aanslagen hebben voorbereid om de semi-autonome regio te destabiliseren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen volgende week. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ishmael Aden staat een van de mannen ,,op de lijst van internationaal gezochte terroristen'' en is hij in Afghanistan getraind.

Vier verdachten werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt tijdens politie-acties in de hoofdstad Hargeisa. De vijfde werd gisteren op 30 kilometer van de hoofdstad gearresteerd. Bij de aanhoudingen kwam het tot een vuurgevecht. Drie agenten en een verdachte werden gewond.

Volgens de plaatselijke politiechef waren de mannen in het bezit van machinegeweren, antitankmijnen en een grote hoeveelheid munitie. Ze worden verdacht van het beramen van moordaanslagen op vooraanstaande leden van de regering en op een aantal prominente buitenlanders.

Westerse landen en staten in de Hoorn van Afrika maken zich zorgen over de activiteiten van internationale terroristen in Somalië die samenwerken met Somalische militanten. De autoriteiten in Somaliland zijn eerder opgetreden tegen vermeende terroristen die afkomstig waren uit de Somalische hoofdstad Mogadishu. Ze werden beschuldigd van de moord op vier buitenlandse hulpverleners. Tegen tien aanhangers van de militante Aden Hashi Ayro werd voor de rechtbank in Hargeisa eind augustus de doodstraf geëist.

Buitenlandse geheime diensten jagen in het chaotische Somalië op terroristen. Amerikaanse, Italiaanse en Ethiopische en Ethiopische geheimagenten opereren in de hoofdstad Mogadishu. Een VN-expert voor Somalië, Ghanim Alnajjar, zei onlangs dat de geheime diensten zich schuldig maken aan schending van mensenrechten. ,,Het baart mij zorgen dat mensen worden lastiggevallen onder het voorwendsel van de oorlog tegen het terrorisme'', zei Alnajjar. ,,Sommigen zijn gekidnapt, sommigen bedreigd met deportatie. Door deze praktijken komen onschuldige mensen in gevaar.'' De International Crisis Group noemde het optreden van geheime diensten in Somalië onlangs ,,een heimelijk, smerig conflict''.

Somalië kent sinds 1991 geen centraal gezag meer. Somaliland verklaarde zich destijds onafhankelijk, maar het land wordt door vrijwel geen enkele staat erkend.