Schattige gotiek bij Finse rockers

De Finse groep Him is al jarenlang een fenomeen onder goth-rockers. In dat schimmige vleermuizengenre kun je uitgroeien tot een internationale topact zonder golven te veroorzaken in de reguliere rockwereld. 's Ochtends vroeg verzamelden de meisjes in het zwart zich al op de trappen van Paradiso, om verzekerd te zijn van een plekje op de voorste rij.

Bij aanvang van het uitverkochte concert zou een buitenstaander zich bij Take That of de Backstreet Boys gewaand hebben, zo hoog was het oorverdovende gegil van de overenthousiaste vrouwelijke fans. Het brandpunt van hun aandacht was zanger Ville Valo, een lekker ventje in een strak kostuum dat net zo goed de frontman had kunnen zijn van garagerockband The Hives, in die zin dat hij ondanks zijn donkere imago toch vooral een geslaagd en hardwerkend entertainer wil zijn.

Him betekent oorspronkelijk zoiets als His Infernal Majesty, maar het is duidelijk dat alles om `hem' draait. Ville Valo is een delicate nachtvlinder omringd door brute dommekrachten, die excelleren in het soort gestroomlijnde synthesizer-hardrock dat in de jaren tachtig populair werd gemaakt door de Zweedse groep Europe. Bijna al Him's nummers lijken op Europe's grootste hit The Final Countdown, in hun jolige huppelritmes en de manier waarop de synthesizer het telkens wint van de braaf naar de achtergrond gemixte hardrockgitaar.

Het vijftal dankt zijn gothic-aanhang aan de slimme manier waarop met symbolen uit de hardrockonderwereld wordt gewerkt. Het beeldmerk is een soort runeteken; het nieuwe album heet veelbetekenend Dark Light en tot de succesnummers behoort het duivelse Sweet 666, dat overigens ook weer van een aantrekkelijk discoritme en een fijn meezingrefrein was voorzien.

Als in een onbedoelde comedy-act zong Valo midden tussen zijn galmende doemteksten een monter Happy birthday en drapeerde hij de op het podium gegooide dameslingerie netjes over de microfoonstandaard. Echt gevaarlijk of spannend wilde het concert niet worden; daarvoor was het allemaal veel te schattig.

Concert: Him. Gehoord:

22/9 Paradiso, Amsterdam.