Red onze staarten

De meeste videoclips vallen in een of andere bekende categorie, zoals `boze, blanke lawaairockers met veel piercings in suburbia' of `zwarte rapper omringd door vrouwen in bikini's in of bij grote villa' of `gekwelde singer-songwriter met wollen mutsje heeft moeite met relaties'. Maar net als je door het zien van vele soortgelijke clips denkt dat nu wel alle mogelijkheden van het medium zijn verkend en dat regisseurs alleen nog kunnen variëren op bekende thema's, zie je plotseling toch weer iets nieuws en verrassends. Deze week was dat de clip `Low C' van het Amerikaanse rockkwartet Supergrass.

Met `Low C' introduceert regisseur Garth Jennings, een van de makers van de film The Hitchhikers' Guide To The Galaxy een nieuw genre: de documentaire als videoclip. De clip begint met zwart-wit-beelden van zeemeerminnen in een gigantisch aquarium. Het zijn zeemeerminnen van Weeki Wachi in Florida. Vervolgens maakt de clip de sprong naar nu: nog steeds blijken de zeemeerminnen van Weeki Wachi te bestaan. Alleen is hun wonderlijke leven niet meer zwart-wit, maar heeft het de schrille kleuren van het zonnige Florida gekregen.

`Low C' laat zien waar zeemeerminnen vandaan komen. Ze komen uit de suburbs en rijden in auto's naar hun werk waar ze hun onderlijven in krappe vissestaarten wringen. Ze worden getraind door oudere vrouwen, die vroeger vermoedelijk ook zeemeerminnen zijn geweest. Met een zuurstofslang als hulp moeten ze in een diepe bak onder water sierlijk bewegen, ongeveer zoals schoonzwemsters doen. Maar de zeemeerminnen worden bedreigd met uitsterving: er komen te weinig mensen naar ze kijken. Daarom zijn ze de actie `Save Our Tails' begonnen.

Helemaal documentair is `Low C' niet. De beelden van trainende en werkende zeemeerminnen zijn doorsneden met die van de jongens van Supergrass die hun weemoedige liedje playbacken. Maar aan het eind van de clip versmelten verbeelding en documentaire. Dan treedt Supergrass op tijdens een `Save-Our-Tails'-feestje. Tot slot mogen ze met de zeemeerminnen het aquarium in.

Met `Low C' hebben Supergrass en Jennings een goudmijn aangeboord. Op hun zeemeerminnendocumentaire bij een mijmerig liedje kan de komende jaren eindeloos worden gevarieerd. Hopelijk krijgen we de komende tijd nog vele verdwijnende werelden te zien, al valt die van de zeemeerminnen moeilijk te overtreffen.