Radio Voorkeur

NPS Opera Live. Tijdens zijn bezoek aan New York in 1907, voor uitvoeringen van zijn opera's Manon Lescaut en Madama Butterfly, bezocht Puccini op Broadway een van de eerste westerns, het toneelstuk The Girl of the Golden West van David Belasco. Het verhaal, met alle ingrediënten die je van een western kunt verwachten – een wraakzuchtige sheriff, een gewonde outlaw, een mooie waardin in de saloon – kon Puccini aanvankelijk niet echt boeien, maar uiteindelijk besloot hij het toch, met wat aanpassingen, te gebruiken voor een opera. In 1910 keerde hij terug naar New York voor de wereldpremière van zijn Fianciulla del West in de Metropolitan Opera. Onder leiding van Arturo Toscanini werd het een sensationeel succes. Met onder andere José Cura, Mark Delavan, Andrea Gruber en Jonathan Lemalu. Solisten, koor en orkest onder leiding van Antonio Pappano. Radio 4, 19.02-23.00 uur