Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Profiteren van olieprijs kan ook

Velen klagen over de hoge olieprijs, maar Fugro en SBM Offshore profiteren ten volle. Of de beurskoers van beide nog veel verder kan stijgen valt te bezien.

De hoge olieprijs kent veel verliezers en slechts een paar winnaars. De verliezers zijn de bedrijven die hun kosten zien stijgen omdat ze meer moeten betalen voor energie, of zij die olie als grondstof gebruiken voor hun product.

Van de winnaars liggen er enkele voor de hand zoals de energiebedrijven die de winst fors zien stijgen met elke dollar die de olieprijs toeneemt. Maar niet alleen concerns als Shell, Exxon of BP hebben baat bij de dure olie. Minder bekende bedrijven als de Nederlandse bedrijven Fugro en SBM Offshore (voorheen IHC Caland) profiteren ook van de enorme stijging van de olieprijs.

Zij plukken echter meestal later de vruchten dan de oliemaatschappijen. De beide bedrijven zijn toeleveranciers van de sector. Zonder SBM Offshore geen olieplatformen op zee en zonder Fugro geen geologische data over waar olie te vinden is op land of in zee. Hun winst komt als de hoge olieprijs energieconcerns ertoe brengt om meer geld te gaan besteden aan het vinden en exploreren van oliebronnen. Immers: meer van zulke investeringen leiden vrijwel automatisch tot meer opdrachten voor Fugro en SBM.

De verwachting dat zulke opdrachten er in grote aantallen zullen komen heeft de koers van beide bedrijven het laatste jaar al flink opgestuwd. Beide, toch niet de meest tot de verbeelding sprekende fondsen, doen het al geruime tijd beter dan de AEX-index, de Amsterdamse beursgraadmeter waartoe ook SBM Offshore behoort. Fugro is onderdeel van de Midkap-index op het Damrak.

Maar is de koersstijging van de twee fondsen wel gerechtvaardigd en kan deze nog verder stijgen? Of is de belegger die nu investeert in de bedrijven veel te laat om nog een graantje mee te pikken.

Analisten zijn het niet eens over het koerspotentieel van de twee. ING bijvoorbeeld verhoogde gisteren nog het koersdoel naar 70 euro voor SBM en 27,50 euro voor Fugro. Ter vergelijking, een aandeel SBM kostte gisteren 69,50 euro en Fugro kostte 23,50 euro. Waar ING een koopadvies geeft voor beide bedrijven, blijft Fugro bij zakenbank Kempen & Co steken op een `neutraal', en SBM op een koop. Iris – de researchafdeling van Robeco en Rabobank – geeft een houdadvies op Fugro en een koopadvies op SBM. Bij Effectenbank Stroeve staan beide op een houden.

De belangrijkste drijver achter de koersstijging van zowel Fugro als SBM is de hoge olieprijs en de verwachting dat deze de komende jaren veel extra investeringen in de olie-industrie zal opleveren. Opdrachten waarvan SBM en Fugro, beide grootheden in hun specialisme, geacht worden te profiteren. De olieprijs is sinds mei 2003 vrijwel ononderbroken bezig met een stijging. Stond de Brent-olie uit de Noordzee destijds nog op 23,88 dollar, momenteel kost een vat bijna 64 dollar. De prijs kan iets dalen als het effect van de orkanen Katrina en Rita is weggeëbd maar de hoge vraag, onder meer door de stormachtige economische ontwikkeling van China, zal de prijs hoog houden. Vraag en aanbod liggen momenteel te dicht bij elkaar om een substantiële prijsdaling aannemelijk te maken.

De bedrijven profiteren al wel van de investeringen die de dure olie met zich mee brengt. SBM bijvoorbeeld zag de leaseportefeuille van de drijvende olieproductie- en opslagsystemen flink groeien in de eerste helft van 2005. Fugro boekte een winstverdubbeling in dezelfde periode en noteerde hogere winstmarges. Fugro kreeg vorige maand wel een tegenslag te verwerken toen de overname van het Noorse Exploration Services mislukte omdat het Franse CGG een hoger bod uitbracht. Maar deze misser had weinig invloed op de koers.

Desondanks is de recente koersstijging wel erg groot, stellen sommige analisten. ,,Wat een realistische beurskoers is blijft altijd de vraag'', stelt Bert van Hoogenhuyze van Stroeve. ,,Fugro en SBM zullen zeker profijt hebben van het feit dat oliemaatschappijen terugkomen van de lagere investeringen die ze een aantal jaren hebben gedaan. Maar je moet maar afwachten of de verwachtingen ook uitkomen'', aldus Van Hoogenhuyze wijzend onder meer op de hoge koers-winstverhouding van Fugro en SBM. Beide hebben een koers-winstverhouding die voor dit jaar zou moeten uitkomen rond de 20 (de verhouding tussen de koers en de winst per aandeel). Dat hoge niveau komt normaal gesproken echte groeibedrijven toe.

Volgens Van Hoogenhuyze zullen de bedrijven, en de energiesector als geheel, ook te maken krijgen met een terugslag, veroorzaakt door dure olie en benzine. Daarbij komt dat de langdurige hoge olieprijs zorgt voor de entree van nieuwe bedrijven die ook willen profiteren van de hausse in de oliesector, aldus Van Hoogenhyuze. ,,Bovendien kan bijvoorbeeld Fugro niet eindeloos doorgaan met het verhogen van de marges, daar zijn die oliebedrijven ook niet blij mee. Die investeren wel meer, maar zijn ook kritisch.''

Dat de koersstijging van Fugro en SBM Offshore te groot is geweest, zal Van Hoogenhuyze niet zeggen. ,,De huidige koersen zijn redelijk. Dus nu nemen we even een afwachtende houding aan.'' De belegger die de aandelen nog niet heeft lijkt dus te laat.